Viktoria Nguema, årets mottagare av K P Arnoldsonpriset

Viktoria Nguema, årets mottagare av K P Arnoldsonpriset

Vi vill gratulera Viktoria Nguema, en av grundarna av instagramkontot ”1 på miljonen”  och verksamhetsutvecklare på Vi unga.

Viktoria driver det otroliga instagramkontot ”1påmiljonen” där hon och tre kompisar genom bilder och korta intervjuer skildrar människor som bor eller har vuxit upp i miljonprogramsområden. På projektets Facebooksida beskriver de drivkraften: att bidra till att forma ”en ny bild av orten som vi kan känna igen oss i och vara stolta över”. Och nu får hon alltså pris för sitt arbete.

– Så jättekul, vilken ära! Och vilken överraskning. Nu ska jag sätta mig och tänka efter vad det här betyder och vad jag kan göra mer, säger Viktoria Nguema, mottagare av K P Arnoldssonpriset 2014.

Viktorias engagemang tar sig många uttryck. Hon har tidigare gått en ledarskapsutbildning hos Futebol da Forca, ett nätverk för unga kvinnliga fotbollstränare. De kunskaperna använde hon när hon tränade sitt gamla lag Norsborgs FF, där nya och gamla spelare från norra Botkyrka tränar tillsammans.

– Victoria är jättebra på att peppa de yngre tjejerna, särskilt de som inte har någon erfarenhet av fotboll, hon lägger ned mycket tid på att planera träningarna. Viktoria är väldigt ambitiös, säger Leif Magnusson, chef för Mångkulturellt centrum och själv tidigare fotbollstränare.

Viktoria har en utbildning från Lunds Universitet och närmast startar hon och två kompisar en studiecirkel om postkolonialism med rasifierade deltagare. Den genomförs i norra Botkyrka och ger deltagarna möjlighet att samtala om sina upplevelser med andra rasifierade.

K P Arnoldson var mottagare av Nobels fredspris 1908. K P Arnoldssonpriset om 15 000 kr utdelas av Mångkulturellt centrum på uppdrag av kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. Mottagaren kan vara projekt eller gränsöverskridande möten som bidrar till att förbättra den medborgerliga förmågan att hantera och förstå skillnaden mellan det som upplevs annorlunda och det som är hotfullt.

Följ Instagramkontot här: http://instagram.com/1pamiljonen
Nästa utlysning för K P Arnoldsonpriset sker under senhösten 2015.

Dela:
Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum