In Your Face! Utställning på MKC.

In Your Face!

Välkomna på fotoutställningen ”In Your Face” av Erika Aldenberg!
Visas i Länken 22 januari till 22 februari.

Utställningen visar en porträttserie på tio personer vars ansikten speglar de rasistiska glåpord. ”In Your Face” som visas på MKC från den 22 januari, är en porträttserie om 10 stycken personer vars ansikten är målade med texter som reflekterar de rasistiska ord de utsatts för. Syftet med porträtten och texterna är att på ett enkelt sätt illustrera rasism och erfarenheter av rasism.

Vi ställde 4 frågor till konstnären:

Vem är du?
Jag är frilansfotograf och skribent.

Varför valde du MKC?
Jag valde MKC för att jag anser att det är ett sammanhang och en plats där dessa frågor lyfts, både intellektuellt och visuellt, och dit människor som har ett genuint intresse för dessa frågor söker sig. 

Vad är tankarna bakom utställningen?
Jag gjorde utställningen dels pga av att jag själv har utsatts för rasistiska och stereotypa glåpord under min barndom och som ung vuxen. En annan anledning är att jag upplever att det under ett tag pågått en ganska själlös men akademisk debatt om rasism i de offentliga rummen där man tävlar om att vara så PK som möjligt. Och åsiktskorridoren är alldeles för trång. Medan självutnämnda antirasister och rasister slänger verbal dynga över varandra på debattsidorna, drabbar vardagen oss övriga. Det är den vardagen jag vill visa. 

Vad hoppas du att besökaren får med sig?
Jag hoppas att utställningen berör. Det är utmanande att se någons ansikte, och se denne i ögonen samtidigt som du ser rasistiska ord i dennes hud. Det går liksom inte att undvika. Du kan inte säga: jag såg inget. Rasism och stereotypa fördomar kan yttra sig på många sätt, och det jag visar är ett av dem. Det är sannolikt inte det värsta sätt man kan drabbas på men kanske det mest tydliga varför det går att illustrera visuellt.

Genom denna fotoutställning vill vi på Mångkulturellt centrum synliggöra den vardagsrasism som är högst levande för många svenskar idag, och därmed aldrig inaktuell.

Vart: Mångkulturellt Centrums utställningshall ”Länken” i huvudbyggnaden. Värdshusvägen 7.
När: 22 januari till 22 februari 2015
Vernissage: torsdagen 22 januari kl. 18.00, följ via Facebook
Kontakta konstnären: Erika Aldenberg, mail: erika(@)aldenberg.se
Kontakt på MKC: Maureen Hoppers & Dani Ruz
Mer om konstnären: http://www.aldenberg.se

Varmt välkomna!

Dela:
Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum