Karin Marieme Niang tilldelas Annick Sjögrens stipendium 2015

Karin Marieme Niang tilldelas Annick Sjögrens stipendium 2015

Annick Sjögrens arbets- och resestipendium 2015 går till Karin Marieme Niang och hennes projekt ”Systrar som syr”, som handlar om textil och kläder i samarbete med lokala producenter i Senegal.

På Mångkulturellt centrum (MKC) finns två stipendier, Annick Sjögrens arbets- och resestipendium och KP Arnoldsonpriset mot främlingsfientlighet och rasism. Annick Sjögrens arbets- och resestipendium delas ut till någon som arbetar med eller utforskar frågor med anknytning till kultur och kulturell mångfald. I år tilldelas priset till Karin Marieme Niang för hennes projekt.

Systrar som syr är en idé jag fick efter att ha sett mina kusiner i Senegal som syr och säljer kläder billigt till grannar och vänner för att själva få lite extrainkomst och även kunna erbjuda bra, praktiska alternativ till importerade kläder.” Säger Karin Marieme Niang.

image6 image5

Om Karin Marieme Niang:
Jag har tidigare arbetat med kommunikation och marknadsföring i Afrika för organisationen Reach for Change, som hjälper sociala entreprenörer som jobbar aktivt för att göra livet bättre för barn. Det jobbet väckte efter ett par år en längtan hos mig att starta ett projekt i något av mina föräldrars hemländer där jag känner och kommer i kontakt med många kreativa kvinnor i olika samhällsklasser som ofta är ensamma familjeförsörjare.

För stipendiepengarna ska jag göra en resa till Senegal för att hitta fler tyger från olika regioner som vävs eller färgas på plats och efter ekologiska krav.

Om projektet Systrar som syr:
Jag är utbildad inom konst och musik och brukade lämna in mina egna skisser som jag ritat för att de skulle sy kläder till mig själv och min dotter och till mina systrar och deras barn här hemma i Sverige. Vi började med en ateljé i min farmors hus i norra Senegal och efter bara sex månader hade min instagram-blogg fått många följare och folk ville beställa kläder. Då bestämde jag mig för att starta en hemsida där jag kan presentera vår verksamhet och en onlinebutik för att sälja de kreationer vi skapat till mitt nätverk hemma i Sverige. Medhjälparna i Senegal får lön och del i vinsten, något som kan möjliggöra för fler att starta eget inom sömnads- och textilbranschen.

Här finns mer information om stipendiet och tidigare stipendiemottagare.

Dela:
Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum