A journey through darkness – ny utställning i Länken – vernissage 26 februari

A journey through darkness – ny utställning i Länken – vernissage 26 februari

Reza Hazare är en afghansk konstnär som bor och arbetar i Sverige. Nu presenterar MKC hans utställning A journey through darkness.

”Känd i konstkretsar runt om i världen, förföljd och hotad till livet för sin satiriska och politiska konst. Och två målningar har han nyligen sålt till Carl XVI Gustaf. Möt konstnären Reza Hazare.” / KKuriren 2 december 2016

Vernissage i Länken söndag 26 februari kl 13.00. Officiell invigning kl 14.00
Utställningsperioden är 26 februari – 26 mars.

Många års inbördeskrig liksom också schismer mellan religiöst tänkande och radikalism har påverkat livet för tre generationer afghaner i grunden. Över det som en gång var ett blomstrande samhälle föll plötsligt mörkret, med påtvingad utvandring som en av följderna.

”Min generation har vuxit upp i länder där vi inte hör hemma. Vi har inte funnit någon tillflyktsort och har aldrig haft några rättigheter i Iran. Samtidigt accepteras vi inte i Afghanistan, eftersom vi vuxit upp i en annan kultur än den afghanska. Detta har blivit vår mardröm – att inte veta var vi hör hemma.”

”Frånvaron av mänskliga värden och grundläggande rättigheter har tillsammans med familjernas sammanbrott resulterat i kaos. Därtill kommer paradoxerna i det mänskliga tänkandet och handlandet i olika situationer som ofta leder till elände. Människor försöker förverkliga sina drömmar. Men i slutändan springer de bara i cirklar. Den som upplevt krig utvecklar svårtolkade egenskaper.”

Reza Hazare har en examen från Konsthögskolan i Teheran och även från Konstakademin i Baku, Azerbajdzjan. Han har tidigare ställt ut i bland annat Baku, Dubai, Moskva, Paris och Teheran. Även i sin svenska hemort Vingåker har hans konst visats och nu är det Botkyrkas tur.

Reza Hazare arbetar med figurativt måleri och teckning och koncentrerar sig särskilt på krigets effekt på människan. Han utforskar den unga generationen afghaner hemma och i exilen och kombinerar afghansk bildkonsttradition med moderna uttrycksformer.

IMG_3532 IMG_3534 IMG_3538 IMG_3539 (2)

Översättning av intervju med Reza Hazare: Ingrid Ramberg
Foto av konstverken: Luca Garuski

Dela:
Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum