Bibliotek

OBS! Fredag 9 november är biblioteket stängt.

Öppettider 2018
Tisdag kl 11–16
Onsdag kl 11–16
Torsdag kl 11–16
Fredag kl 11–16

Samt en söndag i månaden i samband med brunch:
2 december

Bruncher 2019

27 januari
24 februari
31 mars
28 april
26 maj

I allmänhet är vi obemannade vid lunchtid, så ring först om du tänker besöka oss mellan kl 12–13.
Tel: 08-120 259 18, 08-120 259 08 eller 08-120 259 25

Kontakta gärna vår bibliotekarie Tal Lewinsky
mail: tal.lewinsky@mkcentrum.se
tel: 08-120 259 08

SFI i biblioteket på MKC

Vill du lära dig svenska? Eller känner du någon som du kan tipsa? En SFI-lärare finns här för dig som är vuxen nybörjare i svenska och för dig som kan lite mer.

Onsdagar kl 10–12, 19 september–12 december.
Undantag: 17 oktober. 7 och 21 november (ingen kurs de dagarna).

Plats: Biblioteket
Målgrupp: Unga vuxna 18–25, Vuxna
Gratis
Ingen anmälan behövs

Vi kommer att träna på att tala, läsa och skriva svenska.
Du har också möjlighet att få ett betyg på SFI kurs B, C, D.

Välkommen!

Om Biblioteket

Mångkulturellt centrums bibliotek är ett specialbibliotek med inriktning på migration, etnicitet, integration, kulturmöten, främlingsfientlighet, rasism och kulturell mångfald. Alla är välkomna att använda biblioteket och låna böcker. Vårt bibliotek har drygt 20 000 titlar – böcker, rapporter, uppsatser. Här finns bland annat landets främsta samling litteratur, rapporter och pressklipp om migration till Sverige under 1900-talet.

Om du har några frågor kring vår samling eller om du vill ha hjälp med att hitta litteratur som har med vår inriktning att göra kan du höra av dig till biblioteket@mkcentrum.se för ett referenssamtal. Vi kan då boka en tid med dig här på biblioteket eller så kan du få hjälp via mail.


För dig som är under 18 år
Om du är under 18 år behöver vi få en underskrift från en förälder eller annan vårdnadshavare. Registrera dig först som låntagare, ta sedan med dig denna blankett ifylld och med målsmans underskrift när du kommer för första gången och vill låna böcker

Illustration: Mikael Nyström

Norra Botkyrka och NoBo tog plats på festivalen  Way out West 8–11 augusti i Göteborg

Under festivalen Way out West fick NoBo chansen att sätta upp egen scen som en del av samarbetet med Luger. Under rubriken Skitsnack blev det talkshow där samtal med artister och aktivister varvades med musik och dans. Målgruppen var unga festivalbesökare, och varje dag var bänkarna fullsatta.

Även Mångkulturellt centrums (MKC:s) bibliotek fick möjlighet att delta genom ett boksamtal, som pågick varje dag.

Boksamtalen gav MKC möjlighet att prata böcker, och träffa andra som engagerar sig för frågor kring inkludering i kulturlivet. Biblioteket fanns med på NoBos arrangemang för att visa allmänheten att frågor om rasism och migration inte enbart är någonting vi på MKC arbetar med kontinuerligt – det är likväl frågor som är avgörande för vår samtid.

Boktipsen är ett sätt att nå ut till en yngre publik och locka olika typer av läsare att finna böcker inom området. Responsen var väldigt stor och det blev många bra frågor om böckerna som presenterades.

Följande är boktipsen från MKC:s bibliotekarie Tal Levinsky :

Första dagen:

Fanna Ndow Norrby – Svart kvinna
Viktor Banke – Andrum
Johannes Anyuru – De kommer drunkna i sina mödrars tårar

Andra dagen:

Claudia Rankine – Medborgare
Vad som helst som är gemensamt – Antologi med Tensta Konsthalls textprisvinnare
Sherko Bekas – Röd Flykt

Tredje dagen:
Hanif Abdurraqib – They can’t kill us until they kill us
James O. Young – Cultural Appropriation and the arts
Tomi Adeyemi – Children of Blood and bone: Solstenen

Katalog / Mina sidor

Här kan du söka i bibliotekets katalog och reservera böcker. Du kan även gå in på din egen låntagarpost och se vilka lån du har samt förlänga dina lån.

Låneregler och fjärrlån

Lånetiden är normalt sett 3 veckor och kan förlängas så länge ingen annan reserverar boken. Reserverade böcker ska hämtas ut inom 2 veckor. Vi har inget bokinkast utomhus, men däremot ett i Länken, precis utanför biblioteket. Försvunna eller förstörda böcker betalas av låntagaren. Avgiften är 300 kr per bok + en expeditionsavgift på 25 kr.

Böcker som vi inte har i vårt bibliotek kan vi fjärrlåna från andra bibliotek i Sverige mot en avgift på 10 kronor per bok. Vi fjärrlånar bara till dig som är registrerad som låntagare hos oss. Fjärrlån ska hämtas inom 2 veckor från det att vi meddelat dig att fjärrlånet kommit. Lånetiden på fjärrlån varierar beroende på vilket bibliotek vi lånat från.

Skriv till biblioteket@mkcentrum.se om du har önskemål om ett fjärrlån.

Integrationsverkets rapporter

Biblioteket har samtliga rapporter från Integrationsverket som existerade mellan 1998 och 2007. De finns till utlån i biblioteket. De finns också att ladda ner som pdf-filer från vår hemsida.

Kom ihåg att biblioteket är öppet för alla.

Mammorna av och med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou

Välkommen till ett författarsamtal med Alexandra Pascalidou och inbjudna mammor från området. I samarbete med Fittja bibliotek I reportageboken Mammorna (Atlas förlag, 2018) får du möta 19 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden ...[Läs mer]

Ståuppkomikern och aktivisten Melody Farshin berättar om sin bok Mizeria

Melody Farshin stående mot vägg utomhus

Välkommen att träffa Melody Farshin som berättar om boken Mizeria Fredag 30 november kl 18–19 i Arenan i MKCs utställning En för alla, alla för vem? Fri entré Melody Farshin har skrivit en brännande aktuell ungdomsbok Mizeria om tvillingarna Aicha oc ...[Läs mer]

Onåbara – Ett författarsamtal med Aleksander Motturi

Aleksander Motturi_foto:Mai_Nestor

I Onåbara möter vi den syriske dokumentärfilmaren, som av en slump träffar en författare, med förhoppning att få sin historia berättad. En historia om kärlek, passion och det glamourösa gaylivet i Kairo, Damaskus och Istanbul. Men författaren är snar ...[Läs mer]

Press: Mångkulturella almanackan 2019 ges ut i samarbete med Ålands landskapsregering

Omslag Mångkulturella almanackan 2019

Mångkulturella almanackan 2019 ges ut i samarbete med Ålands landskapsregering. Den kommer att finnas i alla grundskolor på Åland. Almanackan är därför berikad med Ålands och det svenskspråkiga Finlands viktiga dagar. – Samarbetet med Mångkulturellt ...[Läs mer]

Translate »
X