Demokratiföreläsning – Arena för diskussion om demokrati – En för alla, alla för vem?

Demokratiföreläsning – Arena för diskussion om demokrati – En för alla, alla för vem?

I samband med Mångkulturellt centrums nya basutställning En för alla, alla för vem? – Arena för diskussion om demokrati kommer vår forskare Edda Manga att hålla föreläsningar kring ämnet demokrati. Föreläsningarna äger rum inne i Jämlikhetens forum i utställningshallen och är öppna för alla.
Välkommen!

Söndag 6 maj 2018 14.00–15.30 Vem är folket? Mononationalism, binationalism, plurinationalitet
Föreläsningen handlar om den eviga demokratifrågan – Vem är folket? – utifrån hur olika nationalstater konstruerar folket i förhållande till nationell identitet. Svenska konstruktioner av nationalism analyseras i kontrast till binationella och plurinationella statskonstruktioner.

Om föresläsaren:
Edda Manga är idéhistoriker och verksam som forskare på Mångkulturellt centrum. Hon har tillsammans med René Leon Rosales, Ceylan Holago och Dani Ruz tagit fram texterna till En för alla, alla för vem? Manga har under många år undervisat i modern politisk idéhistoria vid universiteten i Göteborg och Uppsala. För närvarande forskar hon dels om relationen mellan romantisk kärlek och nationalism i Sverige, dels om den historiska bakgrundet till hur olika aktörer formulerar behov och risker med att mäta rasism och de politiska, etiska och vetenskapliga frågor dessa olika formuleringar ger upphov till.

Gilla och följ oss här:
Translate »
X