Flyktingsituationen i skönlitteraturen

I våras kom två granskningar av hur Sverige hanterade flyktingmottagandet år 2015 då nästan 163 000 människor kom till Sverige i behov av asyl och nästan 1,2 miljoner till Europa. Många länders asylsystem lamslogs, gränserna mellan EU:s medlemsstater skärptes och stängsel började byggas. Berörda myndigheter har granskats både i Riksrevisionens rapport Lärdomar av flyktingsituationen hösten 2015 – beredskap och hantering och i statens offentliga utredning Att ta emot människor på flykt. Sverige hösten 2015. Medan vi nu väntar på att forskningen ska ge sin analys av situationen kan vi läsa reportageböcker som Båt 370: döden på Medelhavet och Pojkarna och de ensamma poliserna. Dessutom har det skrivits flera skönlitterära verk som behandlar flyktingsituationen i Europa 2015; fyra av dem tipsar vi om här:

 

 

Utgiven av Bonnier

Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck

Richard, en pensionerad professor i klassiska språk bestämmer sig för att ta reda på mer om de flyktingar som en dag ockuperar Oranienplatz i Berlin med skyltar med texten ”We become visible”.

 

 

 

 

 

 

 

Utgiven av Peirene

Breach av Olumide Popoola och Annie Holmes

På gränsen mellan Frankrike och England, i Calais, uppstod ett flyktingläger som kom att kallas “the Jungle”. Det är den gemensamma utgångspunkten för  berättelserna i denna novellsamling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Utgiven av Novellix

Fyra berättelser om flykt

I Novellix ask med fyra berättelser om flykt behandlar två färden över Medelhavet till Europa: Eller sjunk i havet av David Mohseni och Farväl till dem på land av Marjaneh Bakhtiari.

 

 

 

 

 

 

 

Utgiven av Contempo

Adua av Igiabo Scego

Tre migrationshistorier vävs samman. Den första utspelas under den italienska koloniseringen av Somalia på 1930-talet, den andra i 1970-talets Somalia och den tredje är förlagd till nutid och utgår från Medelhavskrisen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gilla och följ oss här:
Translate »
X