Mammorna av och med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou

Välkommen till ett författarsamtal med Alexandra Pascalidou och inbjudna mammor från området. I samarbete med Fittja bibliotek

I reportageboken Mammorna (Atlas förlag, 2018) får du möta 19 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas ”no-go-zones”. De här mammorna bor från norr till söder, kommer från jordens alla hörn och väver en väv av världen i Sverige.
Det är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn mördats. Mammor som tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva – sitt barns död. De handlar om våld, om sorg, om kamp – men mest om kärlek – moderns kärlek till sina barn.

Fredag 23 november kl 18.00–19.00 i Hörsalen. Vi öppnar dörrarna kl 17.00.
Samtalsledare: Lejla Harbas. Lejla är både mamma från Fittja och projektledare för NoBo
Efter-mingel med plockmat och alkoholfri dryck kl 19.00.
På fredagar har Tavernan öppet till kl 22.00.

”Den här boken började med mödrar som grät över sina barns livlösa kroppar. Mammor som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn bragts om livet. Mammor som burit sina barn närmast hjärtat hela vägen till den sista vilan. Den här boken föddes i förtvivlan över de förlorade liven i förorten. Liv som blev siffror i en sorglig statistik. För att se människorna bakom siffrorna och försöka förstå fenomenet började jag intervjua mammor som mist sina barn i dödsskjutningar.”
Så skriver författaren och journalisten Alexandra Pascalidou i sitt förord till boken Mammorna.

Utdrag ur boken:

När kaffet är klart går vi ner på gården för att ta en cigg. Jag sticker ner fötterna i ett par blå Foppa-tofflor som står i hallen. ’Det var tofflorna Robin stod i när han blev mördad’, säger Carro. Nere vid entrén fingrar Carro på träplanket. ’Ser du kulhålet? Det var skottet som träffade honom i huvudet.’ Precis som vi gör just här och just nu, en helt vanlig vinterdag, stod Robin och rökte med sin bror när mördaren avlossade flera skott. På den blöta asfalten ligger några blommor och en minnessten med Robins namn och dödsdatum. Några veckor senare berättar Carro att bostadsrättsföreningen efter klagomål slutligen tagit bort minnesstenen.”

Alexandra Pascalidou är svensk-grekisk författare och journalist. Hon har tidigare givit ut de kritikerrosade böckerna Bortom mammas gataKaosTaxiKorsväg och Frontkick på Atlas. Bortom mammas gata belönades med Svenska PENs Bernspris, Kommunals kulturstipendium, Immigrant-institutets pris och Fastighetsettans civilkuragepris

Gilla och följ oss här:
Translate »
X