Logga för NoBo av folket, för folket.

NoBo är en kulturförmedling och festivalorganisation som drivs av tanken att alla – utan undantag – ska få uppleva friheten att avgöra sin egen framtid. En fysisk plats för lärande och producerande, och en plats för nya relationer och möten som sker med kultur som verktyg. Här tror vi på kultur som initieras av medborgaren själv och hens drömmar och idéer, inte på kultur som skapas genom en forcerad delaktighetsprocess eller ett påtvingat entreprenörskap.

NoBo är en plats där både unga och vuxna kan utöva sina intressen gratis. Vårt viktigaste mål är att stärka medborgarna i Fittja och norra Botkyrka genom att ge dem verktygen som behövs för att kunna uttrycka sig och ta plats. Välkommen till NoBo i Fittja gård!

Kreativa platser – en del av Äga rum
Genom bidraget Kreativa platser ska Kulturrådet fördela 100 miljoner kronor under 2016–2018 till kulturprojekt i bostadsområden runt om i landet. Projekten ska utformas utifrån de boendes behov och i samverkan med lokala aktörer.
Målet med bidraget Kreativa platser är att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor. De boende ska därför vara med som projektdeltagare, kulturskapare och publik. Bidraget är en del av Äga rum, en regeringssatsning på konst och kultur i vissa bostadsområden. Kulturrådet och Statens konstråd delar på ansvaret för satsningen.
Läs mer på Kulturrådets sida.

Följ NoBo på Instagram 
#NoBoFittja

Illustration: Mikael Nyström

Norra Botkyrka och NoBo tog plats under sommaren på festivalen
Way out West 8–11 augusti i Göteborg

Under festivalen Way out West fick NoBo chansen att sätta upp egen scen som en del av samarbetet med Luger. Under rubriken Skitsnack blev det talkshow där samtal med artister och aktivister varvades med musik och dans. Målgruppen var unga festivalbesökare, och varje dag var bänkarna fullsatta.

Även Mångkulturellt centrums (MKC:s) bibliotek fick möjlighet att delta genom ett boksamtal, som pågick varje dag.

Boksamtalen gav MKC möjlighet att prata böcker, och träffa andra som engagerar sig för frågor kring inkludering i kulturlivet. Biblioteket fanns med på NoBos arrangemang för att visa allmänheten att frågor om rasism och migration inte enbart är någonting vi på MKC arbetar med kontinuerligt – det är likväl frågor som är avgörande för vår samtid.

Boktipsen är ett sätt att nå ut till en yngre publik och locka olika typer av läsare att finna böcker inom området. Responsen var väldigt stor och det blev många bra frågor om böckerna som presenterades.

Följande är boktipsen från MKC:s bibliotekarie Tal Levinsky :

Första dagen:

Fanna Ndow Norrby – Svart kvinna
Viktor Banke – Asylrätten
Johannes Anyuru – De kommer drunkna i sina mödrars tårar

Andra dagen:

Claudia Rankine – Medborgare
Vad som helst som är gemensamt – Antologi med Tensta Konsthalls textprisvinnare
Sherko Bekas – Röd Flykt

Tredje dagen:
Hanif Abdurraqib – They can’t kill us until they kill us
James O. Young – Cultural Appropriation and the arts
Tomi Adeyemi – Children of Blood and bone: Solstenen