Ny app mot rasism

Ny app mot rasism

REALITY CHECK

“Jag gick i tvåan eller trean, och då var det också en kille som hade kallat mig för n-ordet.” / Kille, 17 år

“Min lärare sa att jag skulle vara försiktigt med att komma åt den nymålade väggen så att JAG inte skulle färga av mig.” / Elev, åk 7-9

“Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro.” / Tjej, 19 år

Här ovan är citat från tre elever som vi intervjuat i förarbetet till utvecklingen av projektet Reality CheckProjektet startade december 2016, och under våren 2017 reste Teskedsorden runt i landet för att intervjua ungdomar om deras upplevelser av vardagsrasism. Dessa intervjuer ligger nu till grund för appen som lanserades den 19 februari 2018.

Recension: Dagens Nyheter, 6 april 2018: Gå fem dagar i en flickas hijab. Läs här.

Reality Check är Sveriges första app mot rasism, och är utvecklad för åldrarna 13-19 år. Projektet är ett samarbete mellan Teskedsorden, Mångkulturellt centrum och Anna Lindh Foundation. Appen består av ett upplevelsebaserat spel och är utvecklat för att utmana fördomar och normer. Spelet går ut på att du som användare får följa en karaktär under fem dagar och få vara med om dennes upplevelser, upplevelser som är baserade på de intervjuer som utförts.

Reality Check finns nu tillgängligt för kostnadsfri nedladdning i App Store och Google Play.

Under spelets gång kommer spelaren även få pop-up fönster med fakta om allt från Sveriges rasistiska historia till tips om vad en kan göra för att motverka rasism och annat intressant som kan hjälpa oss att förstå rasismens mekanismer. Vi vill att när användaren har spelat klart ska känna att hen har ett första hjälpen-kit redo för att kunna se och förstå vardagsrasism samt kunna ingripa när det behövs.

Innehållet i spelet knyter an till skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag genom att hjälpa elever att träna abstrakt och kritiskt tänkande, samt att koppla det till praktisk handling. En kostnadsfri lärarhandledning medföljer appen. Ladda ner lärarhandledning.

Reality Check är ett samarbete mellan Teskedsorden, Mångkulturellt Centrum och Anna-Lindh stiftelsens Svenska nätverk, med stöd från MUCF och Arvsfonden. Appen och lärarhandledningen lanserades 19 februari.

Frukost mot rasism och diskriminering

Den 21 mars är FN internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. Därför bjuder Teskedsorden och Mångkulturellt centrum tillsammans in till en frukost om rasism och diskriminering i dagens Sverige.Välkommen att fylla på din faktabank om hur rasism och diskriminering kan ta sig uttryck, och låt dig inspireras av olika initiativ som tagits för att skapa ett samhälle där alla människor faktiskt ÄR lika mycket värda.
PLATS: Caféet i Norstedtshuset, Tryckerigatan 4, Stockholm
TID: kl 8.30–9.30. Frukost serveras från kl 8.
ANMÄL DIG TILL info@teskedsorden.se  Sista anmälningsdag är den 17 mars.

PRESS OM REALITY CHECK
Pressmeddelande 2018-02-14
Reality Check – Sveriges första app mot rasism. Läs här!
P1 Nordegren & Epstein, 13 februari 2018: App mot rasism, funkar det? Lyssna här.
Dalademokraten, 11 februari 2018: Debatt: “Ingen ska utsättas för kränkande särbehandling i skolan” Till artikeln.
DN, 29 juni 2017: “Sluta vara medrasist! Det är dags att våga säga ifrån!” Till artikeln

Q&A REALITY CHECK

Gilla och följ oss här:
Translate »
X