Press: Mångkulturella almanackan 2019 ges ut i samarbete med Ålands landskapsregering

Omslag Mångkulturella almanackan 2019

Mångkulturella almanackan 2019 ges ut i samarbete med Ålands landskapsregering. Den kommer att finnas i alla grundskolor på Åland. Almanackan är därför berikad med Ålands och det svenskspråkiga Finlands viktiga dagar.

– Samarbetet med Mångkulturellt centrum vad gäller almanackan är spännande på flera sätt. Vi på Åland vill gärna sprida information om människorna, kulturerna och traditionerna som lever här. På Åland har sjöfarten till exempel länge varit viktig och idag representeras våra knappt 30 000 ålänningar av 97 olika nationaliteter. Samtidigt har Åland en särskild ställning i Finland då vi bor i ett demilitariserat självstyrt örike som genom lag är enspråkigt svenskt, har ett eget parlament, egen flagga och till viss mån egen lagstiftning. Så att få en mångkulturell almanacka i handen som också inkluderar åländska traditioner och högtider är speciellt, säger Helena Flöjt-Josefsson, specialsakkunnig inom integration och social hållbarhet.

Ålands landskapsregering kommer att dela ut ett begränsat antal almanackor till allmänheten och de som arbetar inom Ålands landskapsregering. En stor satsning är att almanackan kommer att delas ut till alla grundskolor. I årskurs 1-6 kommer en almanacka att pryda varje klassrum. I högstadierna riktas den till klassrum som är särskilt relevanta. Den kommer även att delas ut till daghem runtom på Åland.

2019 är av FN utsett till det Internationella året för ursprungsfolkens språk. I almanackan uppmärksammas även samiska särskilt. Men också de övriga fyra nationella minoritetsspråken i Sverige får stort utrymme.

Mångkulturellt centrum ger ut Mångkulturella almanackan årligen sedan 1990. Inom ramen för arbetet med almanackan finns nu också:

  • Pedagogiska pärlor – övningar och tips publiceras varje månad. Materialet används aktivt av personal inom förskolan, skolan och vuxenverksamheter.
  • Utbildningar och föreläsningar om Sveriges nationella minoriteter.
  • Programkvällar i Fittja. Workshops, samtal, föreläsningar om tradition och religion. I samarbete med Studieförbundet Bilda.

Fredagen den 26 oktober hålls releasefest på Mångkulturellt centrum i Fittja.
Medverkande: Helena Flöjt-Josefsson från Ålands landskapsregering, Venla Odenbalk, Sverigefinska ungdomsförbundet, Fader Shota Bitskinashvili, georgisk-ortodoxa kyrkan och Lena Kättström Höök med boken ”Nyårsfiranden i Sverige”, Nordiska museet. Klez Is More spelar klezmermusik.

Mer om releasefesten på Facebook

Se även: Mångkulturellt almanackan

Kontaktuppgifter:
Mångkulturellt centrum
Katrin Holmberg, katrin.holmberg@mkcentrum.se 08-120 259 03
Andreas Ali Jonasson, andreas.jonasson@mkcentrum.se 0722 64 92 60

Ålands landskapsregering
Helena Flöjt-Josefsson, helena.flojt-josefsson@regeringen.ax +358 18 25556

Almanackan är illustrerad av: Irene Thisner

Gilla och följ oss här:
Translate »
X