PRESSMEDDELANDE 2017–11-17: Mångkulturellt centrum inviger En för alla, alla för vem?

PRESSMEDDELANDE 2017–11-17: Mångkulturellt centrum inviger En för alla, alla för vem?

Nu invigs Mångkulturellt centrums arena för kunskap och diskussion om vår tids mest brännande ödesfrågor – om demokrati, makt och migration, politisk konst för reflektion och debatt inför det svenska valåret.

Lördag 25 november kl 17.00–22.00
Invigning kl 18.00
Tal av bland andra: Hanin Shakrah, Fatemeh Khavari, Edda Manga, René Leon Rosales och Leif Magnusson.
Programmet leds av Alexandra Pascalidou och DJ Salla.
Mångkulturellt centrum, Värdshusvägen 7, Fittja

Som en del av MKC:s 30 årsfirande öppnar vi den nya basutställningen – En för alla, alla för vem? Utställningen lyfter frågor om demokrati, makt och migration, genom olika konstuttryck gestaltar flera konstnärer forskningsbaserat faktaunderlag.

Samma kväll invigs även Husen vi bor i, en utställning om arkitektur, stadsplanering och vardagslivet i Norra Botkyrka, producerad av studenter på KTH Arkitekturskola. Denna i MKC:s galleri Länken.

En för alla, alla för vem? är byggd som en mötesplats och en arena för diskussion.
Här ställer vi frågor som: “Vem har egentligen rätt till Sverige?”, “Vilka ska räknas till det svenska folket?”och “Hur ska vi tillsammans besluta om lösningar på globala utmaningar?” Det vill säga; frågor om demokrati, migration och global jämlikhet som idag står under omprövning i vårt polariserade samhälle och i omvärlden.

– Målet är att skapa en möteplats för samtal om olika perspektiv på demokrati. Vi hoppas att våra besökare tar chansen att vända och vrida på demokrati och rättvisefrågor för att öka viljan att fortsätta utveckla demokratin i Sverige och världen, säger verksamhetschef Leif Magnusson.

Under de senaste åren har ultranationalistiska rörelser blivit synligare och fått ökat politiskt inflytande, inte minst i Europa. Utpekade grupper av invandrare och flyktingar ses som ett hot mot en föreställd homogen nationell gemenskap. Den miljöpolitiska frågan drabbas vi alla av, men få tar ansvar för den. Hur ska vi tillsammans besluta om lösningar på globala utmaningar?

– ”I en tid där klassklyftorna ökar, segregationen består och rasismen är påtaglig för många i samhället så har vi på Mångkulturellt centrum ett ansvar att lyfta samtalen till nästa nivå, som en del av vårt kunskapsuppdrag, säger Dani Ruz.

Under de tre år som utställningen planeras stå på Mångkulturellt centrum ska en mängd programpunkter genomföras, föreläsningar och guidade visningar.
Inför valet 2018 öppnas ”Valdagsrummet” med praktisk handledning om röstningsförfarandet för förstagångsväljare och andra som undrar hur det går till rent praktiskt att rösta.

Medverkande konstnärer: Hop Louie, gatukonstnär, Dart, graffitimålare, Baio, illustratör, konstnär, Klister Peter, gatukonstnär, Mikael Nyström, designer, illustratör och graffitimålare, Nachla Libre, poet och konstnär, David José Hildeberg, illustratör, Falcone, gatukonstnär/graffitimålare, Max Gustafson, satiriker, Lejla Harbas, konstnär, Nabila Abdul Fattah, konstnär och aktivist.

Utställningen är utformad av Victor Marx, arkitekt och konstnär som bland annat ritat kulturhuset Cyklopen i Stockholm.

För mer information, vänligen kontakta:
Dani Ruz
utställningsproducent
dani.ruz@mkcentrum.se
08-120 259 30
070-8288295

Gilla och följ oss här:
Translate »
X