Pressmeddelande: Kända röster guidar ungdomar i Sveriges första app mot rasism

Pressmeddelande: Kända röster guidar ungdomar i Sveriges första app mot rasism

Pressmeddelande 14 februari 2018

Måndag den 19 februari lanseras applikationsspelet Reality Check, som är Sveriges första app mot rasism och främst riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 13–19 år. Bakom projektet står Teskedsorden, Anna Lindh-stiftelsens svenska nätverk och Mångkulturellt Centrum.

Reality Check är ett upplevelsebaserat spel där användaren tilldelas en fiktiv identitet och följer samma person under fem dagar. Utifrån händelser kopplade till rasism, diskriminering och fördomar ges användaren möjlighet att välja mellan olika utfall under spelets gång. Bland de som lånat ut sina röster till karaktärerna i spelet hittar vi artisten och aktivisten Maxida Märak och tv-profilen tillika spelexperten Paula Fenjima Manrique.

– Syftet med Reality Check är att visa barn och ungdomar hur det kan kännas att bli dömd utifrån sitt utseende och med detta starta en diskussion om hur vi bemöter varandra i samhället. Spelet är öppet för alla men vi har en särskild förhoppning om att skolor kommer använda sig av materialet, säger Irupé Pozo Graviz, projektledare på Teskedsorden.

Scenerna i spelet baseras på intervjuer och händelser som organisationerna bakom projektet samlat in, bland annat under besök på skolor i Motala, Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Parallellt med de scenarion som användaren går igenom tillhandahålls även korta lektioner som bland annat berättar om Sveriges rasistiska historia. Till appen medföljer en lärarhandledning som går att ladda ned via Teskedsorden, Anna Lindh Foundation och Mångkulturellt Centrums hemsidor.

– Vi arbetar ständigt för att skapa ökad tolerans och respekt i samhället, därför är det självklart för oss att utvidga vårt arbete till fler plattformar. Med den här appen får vi möjlighet att nå ut till fler människor med vårt viktiga budskap, säger Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare på Teskedsorden.

Reality Check finns tillgängligt för kostnadsfri nedladdning i App Store och Google Play från och med måndag den 19 februari.

För mer information om appen, besök www.teskedsorden.se/realitycheck

Gilla och följ oss här:
Translate »
X