Appen Reality Check är vinnare av Årets initiativ 2018!

Vinnarna 2018: Reality Check.Från vänster: Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum, medverkande i appen Theo Tamim och appens projektledare från Teskedsorden Irupé Pozo Graviz. Foto: Henrik Waardahl

Appen Reality Check är vinnare av
Årets initiativ 2018!

Efter över 300 nominerade initiativ utsågs den 5 december, under Frivilligdagen en vinnare av Årets initiativ 2018: Reality Check!

Reality Check är ett upplevelsebaserat spel som Teskedsorden och Mångkulturellt Centrum i Fittja har tagit fram för att utmana fördomar och normer bland ungdomar 13-19 år.

“Jag gick i tvåan eller trean, och då var det också en kille som hade kallat mig för n-ordet.” / Kille, 17 år

“Min lärare sa att jag skulle vara försiktigt med att komma åt den nymålade väggen så att JAG inte skulle färga av mig.” / Elev, åk 7-9

“Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro.” / Tjej, 19 år

Här ovan är citat från tre elever som vi intervjuat i förarbetet till utvecklingen av projektet Reality CheckProjektet startade december 2016, och under våren 2017 reste Teskedsorden runt i landet för att intervjua ungdomar om deras upplevelser av vardagsrasism. Dessa intervjuer ligger nu till grund för appen som lanserades den 19 februari 2018.

Recension: Dagens Nyheter, 6 april 2018: Gå fem dagar i en flickas hijab. Läs här.

Reality Check är Sveriges första app mot rasism, och är utvecklad för åldrarna 13-19 år. Projektet är ett samarbete mellan Teskedsorden, Mångkulturellt centrum och Anna Lindh Foundation. Appen består av ett upplevelsebaserat spel och är utvecklat för att utmana fördomar och normer. Spelet går ut på att du som användare får följa en karaktär under fem dagar och få vara med om dennes upplevelser, upplevelser som är baserade på de intervjuer som utförts.

Reality Check finns nu tillgängligt för kostnadsfri nedladdning i App Store och Google Play.

Under spelets gång kommer spelaren även få pop-up fönster med fakta om allt från Sveriges rasistiska historia till tips om vad en kan göra för att motverka rasism och annat intressant som kan hjälpa oss att förstå rasismens mekanismer. Vi vill att när användaren har spelat klart ska känna att hen har ett första hjälpen-kit redo för att kunna se och förstå vardagsrasism samt kunna ingripa när det behövs.

Innehållet i spelet knyter an till skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag genom att hjälpa elever att träna abstrakt och kritiskt tänkande, samt att koppla det till praktisk handling. En kostnadsfri lärarhandledning medföljer appen. Ladda ner lärarhandledning.

Reality Check är ett samarbete mellan Teskedsorden, Mångkulturellt Centrum och Anna-Lindh stiftelsens Svenska nätverk, med stöd från MUCF och Arvsfonden. Appen och lärarhandledningen lanserades 19 februari 2018.

PRESS OM REALITY CHECK
Pressmeddelande 2018-02-14
Reality Check – Sveriges första app mot rasism. Läs här!
P1 Nordegren & Epstein, 13 februari 2018: App mot rasism, funkar det? Lyssna här.
Dalademokraten, 11 februari 2018: Debatt: “Ingen ska utsättas för kränkande särbehandling i skolan” Till artikeln.
DN, 29 juni 2017: “Sluta vara medrasist! Det är dags att våga säga ifrån!” Till artikeln

Q&A REALITY CHECK

Gilla och följ oss här:
Translate »
X