Utställningar

När vi på Mångkulturellt centrum gör utställningar utgår vi ofta från vardagen – från sånt som kan verka som självklarheter. Till Utställningshallen vill vi att besökarna kommer för att möta sig själva lika mycket som varandra.

Att lyfta fram de olika yttre villkor som formar våra liv löper som en röd tråd genom våra utställningar. Våra förutsättningar och perspektiv påverkas av var vi växer upp och hur vi betraktas av andra. Därför har vi gjort utställningar som ”Den våldsamma staden” och ”Varning för ras”.

INTERNATIONELL PSYKOS!

12688065_10153847720892383_1846126356243761199_n

Känner du uppgivenhet kring klimatet, flyktingkriser, krig och rasism? Eller kanske förvirring i en tid då politiken skiftar färger som en kameleont. Känslan av att allt var bättre förr, men vad är det som förändrats och för vem eller vilka? Internationell psykos! visar bland annat en uppdaterad version av succén Varning för Ras, som behandlar svensk färgblindhet och antirasism. Utställningen ställer frågor kring svensk vapenexport och tar upp berättelser från de som flyttat, rest eller flytt.

Internationell Psykos! är en utställning som erbjuder plats för tankar och diskussion kring de utmaningar som vår värld står inför.

REDLINE RECORDINGS

Redline Recordings 20 år

Se Mångkulturellt centrums utställning om studion som kallats för den svenska hiphopens vagga. Utställningen berättar historien om hundratals låtsläpp, syskonskap och hiphopens utveckling i Sverige. Vi tar det tillbaka till rötterna.

Under 90-talet var Chepe och Salla Salazar aktuella i Sveriges mest inflytelserika hiphop-grupp, The Latin Kings. Nästan tjugo år senare driver de tillsammans med Masse Salazar eget skivbolag och producerar musik åt några av Sveriges största hiphop-talanger.

1994 gjorde The Latin Kings ett av sina allra första tv-framträdanden. I samma program presenterades en annan ny grupp; Ultima Thule. Det var en tid som präglades av Lasermannens terror, brända flyktingförläggningar och Ny Demokratis framgångar.
Tillsammans med Dogge Doggelito blev bröderna Chepe och Salla Salazar starka symboler. De fick representera inte bara sin musik utan även Botkyrka, förorten som fenomen och ibland alla invandrare. The Latin Kings fick bära micken för många som sällan syntes eller hördes i media.
Nästan två decennier senare har bröderna Salazar en ny generation artister under sina vingar och Redlinestudion är ett nav för dagens unga som vill satsa på hiphop.
Pågår till och med söndag 15 januari 2017.

INRE KAMP

Illlustration: O H.B

Inre kamp – ny utställning i samarbete med Xenter Botkyrka 22 januari-19 februari

Den oroliga värld vi lever i gör inte våra egna demoner mindre. För nionde året i rad ställer tredjeårselever från Xenter Botkyrka/Tumba gymnasiums bildestetiska program ut sina konstverk. Som vanligt har eleverna utgått från Mångkulturellt centrums stora pågående utställning, i det här fallet Internationell Psykos! Men de valde ganska snart att vända blicken inåt istället för utåt.

Var och en har utgått från sin egen värld och de tankar, den längtan, den oro och de erfarenheter som härbärgeras där. De unga konstnärernas inre kamp tolkas stillsamt, högljutt, viskande, sorgligt, eftertänksamt och framförallt uppriktigt naket i målning, film och fotografi.

Vernissage söndag 22 januari kl 13-15.
Utställningen visas i Länken till och med 19 februari 2017.
Öppet: tisdag, onsdag, torsdag 11–16, fredag 11–22, söndag 11–16.
Alltid fri entré.

Illustration: O H.B

A JOURNEY THROUGH DARKNESS

BIlden är beskuren, Foto: Luca Garuski

BIlden är beskuren,
Foto: Luca Garuski

Reza Hazare är en afghansk konstnär som bor och arbetar i Sverige. Nu presenterar MKC hans utställning A journey through darkness.

”Känd i konstkretsar runt om i världen, förföljd och hotad till livet för sin satiriska och politiska konst. Och två målningar har han nyligen sålt till Carl XVI Gustaf. Möt konstnären Reza Hazare.” / KKuriren 2 december 2016

Vernissage i Länken söndag 26 februari kl 13.00. Officiell invigning kl 14.00
Utställningsperioden är 26 februari – 26 mars.

Många års inbördeskrig liksom också schismer mellan religiöst tänkande och radikalism har påverkat livet för tre generationer afghaner i grunden. Över det som en gång var ett blomstrande samhälle föll plötsligt mörkret, med påtvingad utvandring som en av följderna.

”Min generation har vuxit upp i länder där vi inte hör hemma. Vi har inte funnit någon tillflyktsort och har aldrig haft några rättigheter i Iran. Samtidigt accepteras vi inte i Afghanistan, eftersom vi vuxit upp i en annan kultur än den afghanska. Detta har blivit vår mardröm – att inte veta var vi hör hemma.”

”Frånvaron av mänskliga värden och grundläggande rättigheter har tillsammans med familjernas sammanbrott resulterat i kaos. Därtill kommer paradoxerna i det mänskliga tänkandet och handlandet i olika situationer som ofta leder till elände. Människor försöker förverkliga sina drömmar. Men i slutändan springer de bara i cirklar. Den som upplevt krig utvecklar svårtolkade egenskaper.”

Reza Hazare har en examen från Konsthögskolan i Teheran och även från Konstakademin i Baku, Azerbajdzjan. Han har tidigare ställt ut i bland annat Baku, Dubai, Moskva, Paris och Teheran. Även i sin svenska hemort Vingåker har hans konst visats och nu är det Botkyrkas tur.

Reza Hazare arbetar med figurativt måleri och teckning och koncentrerar sig särskilt på krigets effekt på människan. Han utforskar den unga generationen afghaner hemma och i exilen och kombinerar afghansk bildkonsttradition med moderna uttrycksformer.

Översättning av intervju med Reza Hazare: Ingrid Ramberg
Foto av konstverken: Luca Garuski

Visningar


Våra utställningar ställer frågor och väcker engagemang. För att fånga upp samtal och diskussioner satsar vi på bra visningar.

Sista söndagen i månaden kl 11-12 erbjuder vi en öppen visning av Internationell Psykos!

För skolklasser erbjuder vi åldersanpassade visningar, kombinerade med en workshop i regi av MKC:s egen pedagogiska verkstad. Se mer här.

Du som vill boka en visning, ett forskarsamtal, en träff med centrets producenter, eller ett allmänt studiebesök: kontakta receptionen. Vi tar emot alla slags grupper!


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Programverksamhet

MKC är en plats för möten!

Angelägna och/eller kontroversiella frågor väcker alltid stor uppmärksamhet i sociala medier. Mångkulturellt centrum vill vara ett forum som bidrar till att människor möts IRL, i vardagen. Värdar, medverkande och moderatorer i våra programpunkter är personer som med förankring, kunskap och engagemang bidrar till bra möten.

Konst, kultur, vetenskap – vi blandar uttrycksformer för att tala om livet och samhället ur olika aspekter. De flesta av våra programpunkter gör vi i samarbete med andra, till exempel föreningar och studieförbund.

Våra programpunkter äger vanligen rum på torsdagskvällar eller söndagar.

Om du har en bra programidé kontakta: Dani Ruz

Workshops och verkstad

Till MKC:s pedagogiska verkstad kommer grupper för att utforska aktuella utställningar, eller för att vara med och tänka kring kommande utställningar. Vi arbetar åldersanpassat och kan specialsy upplägg.

Varje vecka tar vi också emot i Öppna verkstan: söndagar 12–14 är barn över sex år välkomna att delta. Se mer under Verkstan

Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum