Den här antologin utgör en delrapport från forskningen inom ”Språk och miljö-projektet vid Mångkulturellt centrum och Utbildningsförvaltningen
Botkyrka. Projektet har pågått sedan 1991. För några år sedan började känslan sprida sig hos skolansvariga i Botkyrka, att barn till invandrade föräldrar inte hade en tillräckligt positiv språkutveckling för att kunna fullfölja en framgångsrik skolgång. Tanken väcktes att språkproblematik var något mer än en klassrumsfråga och borde relateras till miljön.
Jouko Lahdenperä, rektor för invandrarundervisningen på skolförvaltningen Botkyrka, tog kontakt med Mångkulturellt centrum för att starta ett gemensamt projekt som skulle koordinera forskning om möjliga samband mellan miljö och språkinlärning, med pedagogiska utvecklingsprojekt i skolorna.
Projektet ”Språk och miljö” startade med syfte att studera relationerna mellan livsvillkor och språkutveckling hos barn med utländsk bakgrund som växer upp i
invandrartäta områden. Under åren har projektets verksamhet utvecklats 1 flera riktningar: undersökningar, seminarier, utbildningsinsatser och publikationer, som finns redovisade i bilaga, samt pedagogiskt utvecklingsarbete i skolorna.
Tack vare bidrag från Utbildningsdepartementet har ett antal förstudier kunnat utföras för att kartlägga problemets omfång. Resultatet blev fyra lingvistiska studier under ledning av Centrum för tvåspråkighetstforskning, Stockholms universitet, samt en etnologisk studie från Mångkulturellt centrum/Institutet för folklivsforskning, Stockholms universitet. Dessutom pågår med finansiellt stöd från Skolverkets forskningsenhet, två längre etnologiska studier som presenteras i denna skrift. Ett antal kompletterande studier har utförts med hjälp av arbetsmarknadsmedel samt ytterligare stöd från Utbildningsdepartementet.
Läs hela antologin här: