Här hittar du våra digitala verktyg som behandlar rasism. Verktygen lär dig mer om hur vi som individer och institutioner kan motverka och öka vår förståelse för den strukturella rasismen vi alla verkar i och många av oss påverkas av. Att utbilda sig och lära sig mer är ett sätt att bli medveten om och…
MKC:s forskningsrapporter och forskningsresultat ges ut som skrifter på eget förlag eller av våra uppdragsgivare och publiceras på vår här på hemsida. Flera av våra rapporter som ”Afrofobi rapporten” och ”Majoritetssvenskar i Storsstockholm” uppmärksammades i debatter under 2014. Här hittar du också andras publikationer där våra forskare medverkar.
Nina Edström, Mångkulturellt centrum har i en kvalitativ studie följt arbetet i tre olika stadsdelar i Stockholmsidrottens Projekt Storstad. Att skapa delaktighet genom närvaro på fritidsgårdar, stranden, centrum, öppna förskolan, mm har varit del av framgångsreceptet. Projektledare med lokal förankring har jobbat uppsökande, stärkt nätverken och byggt lokal ledarkompetens. I arbetet blandades idrotts- och…
Vem får vara med och på vilka villkor? Vem ska göras delaktig i vems kultur? Vad händer med kulturen och konsten när den används som ett integrationspolitiskt redskap? Kulturanalys Norden vid Myndigheten för kulturanalys publicerar en ny forskarantologi. I den högaktuella antologin Vem får vara med? Perspektiv på integration och inkludering i det nordiska kulturlivet…
Hösten 2015 och våren 2016 genomfördes en arkeologisk undersökning av en tidigare svensk-romsk lägerplats i Skarpnäck i södra Stockholm. Det så kallade Skarpnäckslägret iordningställdes 1959 av Stockholms stad för svenska romer i Stockholm som ännu saknade fast bostad. Lägret var i bruk till omkring årskiftet 1963-64. Syftet med den arkeologiska undersökningen var att fördjupa kunskapen…
DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige är ett nationellt nätverk för yrkesverksamma som arbetar med samtidsdokumentation i museer och arkiv. DOSS verkar för en kunskapsuppbyggnad och ett erfarenhetsutbyte kring de kulturhistoriska museernas undersökningar och insamlingar med utgångspunkt i samtiden. De senaste åren har det i museernas samtidsdokumentationer funnits ett stort intresse av att kunna diskutera…
Botkyrkas interkulturella strategi var, när den antogs år 2010, den första i sitt slag i Sverige. Den har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Strategins femårsmål löd: Om 5 år är ett icke-diskriminerande, interkulturellt förhållningssätt en av de kompetenser som kännetecknar verksamheten och bemötandet från chefer och medarbetare i Botkyrka kommun. Hur har det gått? Här…
Samma land men olika villkor! 2014 överlämnade Mångkulturellt centrum (MKC) den kartläggning och kunskapsöversikt som gjorts om afrofobi och afrosvenskarnas situation, till Arbetsmarknadsdepartementet och integrationsminister Erik Ullenhag. Kunskapsöversikten visar bl.a. att det offentliga rummet är en hotfull plats för många svenskar med afrikansk bakgrund. Uppdraget som tilldelades MKC av Arbetsmarknadsdepartementet och integrationsministern har resulterat i…
Den sociala sammanhållningen i Sverige är i riskzonen på grund av stigande ojämlikhet och en oro för en växande mångfald. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Majoritetssvenskar i Storstockholm” som skrivits av Tobias Hübinette och Charlotte Hyltén-Cavallius på uppdrag av Open Society Foundations inom projektet ”Hemma i Europa”. Rapporten bygger på fokusgruppsamtal med majoritetssvenskar i södra Botkyrka, på intervjuer…