Bild: Helena Flöjt-Josefsson, specialsakkunnig och Annika Hambrudd, utbildnings-, kultur- och integrationsminister För tredje året i rad skickas Mångkulturella almanackan ut till samtliga skolor och dagis* på Åland. Det är alltså tredje året i rad som vi samarbetar med Ålands landskapsregering kring utgivningen. Landskapsregeringen skriver: ”Det görs för att året runt öka uppmärksamheten och…
MKC:s vetenskapliga produktion spänner över peer-review granskade artiklar till monografier, artiklar i antologier och tidskrifter. Här tillgängliggörs våra samt delar av forskarnas produktion.
Stolta och glada kan vi meddela att Mångkulturella almanackan nu finns med på Unescos företeckning över immateriella kulturarv. Det är viktigt att perspektiv på hur migration påverkat och påverkar Sverige synliggörs i nationella förteckningar som denna. Förteckningen ”Levande traditioner – förteckning över immateriella kulturarv i Sverige” ingår i arbetet med Unescos konvention om tryggande av…
Den 15 september är Internationella dagen för demokrati, en FN-dag. Dagen utlystes av generalförsamlingen 2007 till minne av att den allmänna förklaringen om demokrati antogs av den Interparlamentariska unionen år 1997. Edda Manga och Fanny Wendt Höjer jobbar just nu med en bok om demokrati, migration och global jämlikhet. Mångkulturellt centrum ger ut boken i…
I nyutkomna boken Demokrati och det politiska, (Diva) medverkar MKC:s forskare Edda Manga med en text om, som hon själv skriver “det konstiga förhållandet mellan monarki och demokrati i Sverige”. Artikeln heter “Kungligt begär. Den undertryckta konflikten mellan monarki och demokrati”. Hela boken finns i fulltext i länken här ovan.
Här hittar du våra digitala verktyg som behandlar rasism. Verktygen lär dig mer om hur vi som individer och institutioner kan motverka och öka vår förståelse för den strukturella rasismen vi alla verkar i och många av oss påverkas av. Att utbilda sig och lära sig mer är ett sätt att bli medveten om och…
Nina Edström, Mångkulturellt centrum har i en kvalitativ studie följt arbetet i tre olika stadsdelar i Stockholmsidrottens Projekt Storstad. Att skapa delaktighet genom närvaro på fritidsgårdar, stranden, centrum, öppna förskolan, mm har varit del av framgångsreceptet. Projektledare med lokal förankring har jobbat uppsökande, stärkt nätverken och byggt lokal ledarkompetens. I arbetet blandades idrotts- och…
“När betongen rätar sin rygg. Ortenrörelsen och folkbildningens renässans”, av Ove Sernhede, René León Rosales och Johan Söderman. Bokrelease och samtal kring bakgrunden till ortenrörelsen och behovet av ny kunskap och bildning kring ojämlikhetsfrågor. Onsdag 22 maj kl 17.30–19.00, i Arenan för demokrati En för alla, alla för vem. Från kl 17.20 Mingel, dryck och…
Vem får vara med och på vilka villkor? Vem ska göras delaktig i vems kultur? Vad händer med kulturen och konsten när den används som ett integrationspolitiskt redskap? Kulturanalys Norden vid Myndigheten för kulturanalys publicerar en ny forskarantologi. I den högaktuella antologin Vem får vara med? Perspektiv på integration och inkludering i det nordiska kulturlivet…
De senaste dagarna har många diskuterat jämlikhetsstatistik under hashtaggen #vitabolag i samband med SVT:s granskning av vita och icke-vita styrelseledamöter i landets största privata och offentliga bolag. MKC vill med detta inlägg belysa ett antal olika exempel i form av rapporter och projekt där forskare vid MKC rekommenderar införandet av jämlikhetsstatistik som ett sätt att arbeta mer effektivt…
Hösten 2015 och våren 2016 genomfördes en arkeologisk undersökning av en tidigare svensk-romsk lägerplats i Skarpnäck i södra Stockholm. Det så kallade Skarpnäckslägret iordningställdes 1959 av Stockholms stad för svenska romer i Stockholm som ännu saknade fast bostad. Lägret var i bruk till omkring årskiftet 1963-64. Syftet med den arkeologiska undersökningen var att fördjupa kunskapen…
DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige är ett nationellt nätverk för yrkesverksamma som arbetar med samtidsdokumentation i museer och arkiv. DOSS verkar för en kunskapsuppbyggnad och ett erfarenhetsutbyte kring de kulturhistoriska museernas undersökningar och insamlingar med utgångspunkt i samtiden. De senaste åren har det i museernas samtidsdokumentationer funnits ett stort intresse av att kunna diskutera…
Botkyrkas interkulturella strategi var, när den antogs år 2010, den första i sitt slag i Sverige. Den har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Strategins femårsmål löd: Om 5 år är ett icke-diskriminerande, interkulturellt förhållningssätt en av de kompetenser som kännetecknar verksamheten och bemötandet från chefer och medarbetare i Botkyrka kommun. Hur har det gått? Här…
Konsthantverk har kallats slöjd, konst, design, pyssel, formgivning, brukskonst, hantverk och hemslöjd. Antologin är ett samarbetsprojekt mellan Mångkulturellt Centrum och Konstfack. Boken vill vidga historieskrivning om konsthantverk, bortom traditionella materialuppdelningar och nationella förståelser. Historia betraktas här som något pågående, något som vi gör. Det är ingen neutral aktivitet utan den är platsspecifik. “Se görande som den…
Vardagen i många av Sveriges kommuner präglas idag av etnisk och språklig mångfald men också av segregation. Detta medför att allt fler i sin yrkesutövning möter situationer som kräver eller väcker behov av en fördjupad kritisk granskning av den egna verksamheten. Med ett interkulturellt perspektiv, och genom att utveckla nya arbetsmetoder, kan en kommun förbättra sin verksamhet för att bättre leva upp till demokratiska…
2014 års Demokratiutredning har i uppgift att analysera behovet av och utarbeta förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin. Utredningen ska även föreslå åtgärder i syfte att stärka individens möjligheter till delaktiget i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Inom ramen för ovan beskriva uppgifter…
I antologin “Talande ting: Berättelser och materialitet” har MKC-forskaren Charlotte Hyltén-Cavallius skrivit artikel ”Om organisering av äkthet, erkännande och identifikation i sámi duodji”. I en text till utställningen Sameslöjd som visades på Skansen 1963 skrev Tomas Cramér: ”Arbetarna organiserade sig i slutet av 1800-talet och bönderna på 1930-talet. Turen har kommit till samerna.” Charlotte Hyltén-Cavallius…
Samma land men olika villkor! 2014 överlämnade Mångkulturellt centrum (MKC) den kartläggning och kunskapsöversikt som gjorts om afrofobi och afrosvenskarnas situation, till Arbetsmarknadsdepartementet och integrationsminister Erik Ullenhag. Kunskapsöversikten visar bl.a. att det offentliga rummet är en hotfull plats för många svenskar med afrikansk bakgrund. Uppdraget som tilldelades MKC av Arbetsmarknadsdepartementet och integrationsministern har resulterat i…
Den sociala sammanhållningen i Sverige är i riskzonen på grund av stigande ojämlikhet och en oro för en växande mångfald. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Majoritetssvenskar i Storstockholm” som skrivits av Tobias Hübinette och Charlotte Hyltén-Cavallius på uppdrag av Open Society Foundations inom projektet ”Hemma i Europa”. Rapporten bygger på fokusgruppsamtal med majoritetssvenskar…
I Mångkulturellt centrums rapport Osmos. Inkluderingsprocesser i kulturlivet från 2011 som genomfördes på uppdrag av Kulturdepartementet undersökte Nina Edström och Charlotte Hyltén-Cavallius vilka effekter som satsningen Mångkulturåret (2006) hade haft på de offentligt finansierade kulturinstitutionernas organisation, produktion och publikarbete. Uppdraget var att lyfta fram goda exempel på mångfaldsarbete, men vi ville också identifiera de hinder…
2014 – Nina Edström Botkyrka kommuns dialogforum utgör en kompletterande kontaktyta mellan förtroendevalda och medborgare och fyller i så måtto sitt syfte. Däremot är det en öppen fråga huruvida de representerar alla kategorier av medborgare. Det framgår av MKC:s utvärdering, som vidare visar att medborgare, förtroendevalda och tjänstemän saknar en tydlig återkoppling från nämnder och…
2013 – Nina Edström Att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. En utvärdering. Med Saadia Hassanen. Botkyrka: Mångkulturellt centrum. Som ett led i arbetet för att nå de nationella jämställdhetsmålen antog Botkyrka kommunfullmäktige i juni 2010, som första kommun i landet, en policy mot hedersrelaterat våld och förtryck. Målet med kommunens Projekt att förebygga hedersrelaterat våld och…
Ett annat Stockholm Charlotte Hyltén-Cavallius, Birgitta Larsson & Anna Lihammer Projektet Ett annat Stockholm vill belysa framväxten av det moderna samhället utifrån andra perspektiv än vanligt, utifrån ett antal platser och grupper som hitintills varit dolda i detta sammanhang och synliggöra dessa grupper och deras roller i ”den stora historien”. Förhoppningen är att detta ska…
Alla individer i ett samhälle har rätt att behandlas jämlikt av myndigheter. Detta garanteras bland annat av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och av de olika konventioner som utvecklats därefter, och som de flesta länder, inklusive Sverige, har ratificerat. Trots detta vet vi att diskriminering förekommer i många sammanhang. I Sverige är det kommunernas uppdrag att…
Under tiden som arbetet med utvecklingsprogrammet för Alby pågick, och parallellt med att programmets fem nyckelområden identifierades, formulerades och fördjupades så gav dåvarande kommundirektören Mångkulturellt centrum ett öppet uppdrag: att utforska om EU-programmet URBACT skulle kunna bidra till just det femte målet, det om att pröva nya arbetsformer i kommunen. Läs hela rapporten här.
Våren 2011 uppmärksammade media att ett antal vita studenter vid Lunds universitet klätt ut sig till afrikaner i samband med en fest som hade djungeltema, och iscensatt en slavauktion under tillställningen som ägde rum vid Hallands nation. I den efterföljande debatten utkristalliserades en polarisering mellan de som försvarade eller åtminstone förstod incidenten som ett relativt…
Föreliggande rapport är en utvärdering av arbetet med jämställdhetssäkring av biståndsbedömning inom vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka kommun. Arbetet är ett pilotprojekt inom ramen för satsningen Hållbar jämställdhet i kommunen. Botkyrka kommun inledde 2008 ett omfattande arbete med att integrera jämställdhetsperspektiv i kommunens verksamheter. Ambitionen är att flickor och pojkar, kvinnor och män ska på…
I september 2010 lyckades Sverigedemokraterna ta sig in i riksdagen, och omedelbart efter valet följde en våg av antirasistiska reaktioner inom det officiella och etablerade Sverige som drevs av en närmast okontrollerad vrede över att Sverige inte längre var ett av de få länder i Europa som saknade ett rasistiskt parti i den nationella församlingen.…
Sverige har sedan andra hälften av 1900-talet utvecklats till ett mångkulturellt, mång- religiöst och mångrasialt land, efter att tidigare ha dominerats av en vit, kristen majoritetsbefolkning. Och från att ha varit ett traditionellt utvandrarland förvandla des Sverige under efterkrigstiden till ett invandrarland. Därmed inleddes också utvecklingen från en centraliserad och homogeniserad nationalstat till ett land…
Sverige har, i högre grad än många andra länder, lyckats minska skillnaden mellan olika sociala klasser och mellan män och kvinnor. Detta har uppnåtts under en relativt kort tid, som inte sträcker sig längre tillbaka än till andra världskriget. För att bevisa detta påstående behöver vi varken presentera sida upp och sida ner av jämförande statistik eller stödja oss…
2009 – Sedan millennieskiftet arbetar Botkyrka kommun aktivt för ökad mångfald, inte minst genom att förändra rekryteringsmönster och representation i den egna organisationen. Mera mångfald i Botkyrka? är den tredje rapporten från MKC om detta utvecklingsarbete. Hur har hinder för en breddad rekrytering kunnat undanröjas? Får individen plats när ”etnisk mångfald” skall premieras, och kan organisationen…
2007 – Charlotte Hyltén-Cavallius Detta är en utvärdering av projektet Gemensamt vägledningsteam för ungdomar (gvt) i Botkyrka kommun. Det är ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten och Arbets- och kompetenscenter (Utbildning och Arbetsmarknad) finansierat av Finansiella samordningsförbundet (Finsam) i Botkyrka. Projektägare är Arbets- och kompetenscenter. Målgruppen är ungdomar mellan 18 och 25 år som trots deltagande i olika aktiviteter via en…
2006 – Hassan Hosseini-Kaladjahi Denna rapport syftar till att knyta samman uppföljningar och olika delutvärderingar som genomförts inom ramen för de sk. Blomman-projekten i Botkyrka kommun 1996-1997. Verksamhet som genomförts under 1998 kommer att behandlas i kommunens egen slutrapport. Rapportens underlag består således av material som producerats av aktörer verksamma i deltagande projekt (självutvärderingar) och fristående utvärderingar utförda av Mångkulturellt…
2006 – Nina Edström Rapporten är en utvärdering av den verksamhet med regionala konsulenter för mångkultur som inrättades på försök 2002 och som samordnas av Statens kulturråd. Målsättningen har varit att ge hela befolkningen nya möjligheter att framföra eller uppleva en mångfald av kulturella uttryck, öka kunskapen om idag osynliga kulturyttringar och inspirera till engagemang…
Mellan åren 1999 och 2002 samarbetade Mångkulturellt centrum och Stockholms läns museum kring ett projekt som gick under arbetsnamnet Helger och högtider. Initiativet togs av etnologen Charlotte Hyltén-Cavallius på Mångkulturellt centrum som också stod för projektledning. Under två tremånadersperioder projektanställdes etnologen Line Rudvall för att utföra intervjuer och fältobservationer. Vid några tillfällen medverkade även annan personal på centret. Stockholms läns…
År 2005 lämnade Mångkulturellt centrum in en ansökan till Botkyrka kommun om att studera två områdesgrupper i kommunen: områdesgruppen i Fittja och områdesgruppen i Tullinge. Dessa två områdesgrupper valdes ut för studien därför att den första var aktiv i en kommundel som var den invandrartätaste medan den andra var aktiv i en kommundel som var den invandrarglesaste. Med hänsyn…
2004 – Nina Edström och Saara Printz Werner En studie som på uppdrag av Integrationsverket och Kommunförbundet studerar mångfaldsfrågan med hjälp av två exempel: Botkyrka och Eskilstuna kommun. Studiens syfte var att identifiera hinder och möjligheter i de aktuella kommunernas mångfaldsarbete. För det första undersöks kommunernas motiv för mångfaldsarbetet och möjligheten att mäta resultat. För det…
Sedan år 1996 har Botkyrka kommun, bland flera andra, stått i fokus för olika satsningar för att bryta den pågående segregationen i Sveriges storstäder: Blommansatsningen, Fittjasatsningen och Storstadssatsningen. Utvärderingen av satsningarna i Botkyrka kommun har gjorts av Mångkulturellt centrum, som också publicerat flera rapporter i ämnet. Några av rapporterna är utvärderingar av enstaka projekt eller av ett antal enstaka projekt, andra har omfattande karaktär…
Denna rapport redovisar hur underifrånperspektivet har praktiserats i de sju kommuner som ingick i storstadssatsningen: Botkyrka, Göteborg, Haninge, Huddinge, Malmö, Stockholm och Södertälje. Rapporten har finansierats med hjälp av medel som Justitiedepartementet beviljade Mångkulturellt centrum i april 2004. Rapporten består av två huvuddelar. I den första delen, som socialantropologen Nina Edström ansvarar för, kartläggs och analyseras mål och åtgärder för demokratiarbetet i…
Föreliggande studie är vår avrapportering av det uppdrag som regeringen och Kulturdepartementet gav Mångkulturellt centrum i november 2003, att kartlägga och bedöma de resultat som inrapporterats från myndigheter och institutioner inom Kulturdepartementets ansvarsområde i de delar som avser mångfald. Det finns förstås skäl till att genomföra en sådan kartläggning. Det är inte bara det att 2006 utnämnts till ett Mångkulturår. Kulturinstitutionerna…
Hur ska skolan hantera den negativa diskurs som sätter begreppet “invandrare” i opposition till begreppet “svenskar”? Det är inte fruktbart att förbjuda själva orden, då de utgör ett symptom och inte själva sjukdomen, nämligen att en stor grupp invånare i detta land tilldelas en underordnad ställning. Eleverna måste i skolan få uppleva att deras erfarenheter…
Fittja tillhör de områden som ofta beskrivs i ytterlighetsformer: som rikt på kulturell mångfald och mänsklig värme, eller som fattigt och marginaliserat getto. Fittja tillhör därtill de områden som i olika omgångar tilldelats särskilda resurser, genom Blommansatsningen, Fittjasatsningen och nu senast Storstadssatsningen. Mångkulturellt centrum, som haft i uppdrag att följa och utvärdera dessa, satsningar, har…
2001 – Syftet med denna studie, ett uppdrag från Botkyrka kommun, var att undersöka och upptäcka mekanismer som leder till exkludering av människor med utländsk bakgrund från anställning i Botkyrka kommun, samt att ge förslag på hur mångfaldsarbete kan bedrivas på olika nivåer i organisationen. Studien visar att den etniska sammansättningen hos Botkyrkas befolkning inte återspeglas…
Den här antologin utgör en delrapport från forskningen inom “Språk och miljö-projektet vid Mångkulturellt centrum och Utbildningsförvaltningen Botkyrka. Projektet har pågått sedan 1991. För några år sedan började känslan sprida sig hos skolansvariga i Botkyrka, att barn till invandrade föräldrar inte hade en tillräckligt positiv språkutveckling för att kunna fullfölja en framgångsrik skolgång. Tanken väcktes att språkproblematik var något mer…
Samma land men olika villkor! 2014 överlämnade Mångkulturellt centrum (MKC) den kartläggning och kunskapsöversikt som gjorts om afrofobi och afrosvenskarnas situation, till Arbetsmarknadsdepartementet och integrationsminister Erik Ullenhag. Kunskapsöversikten visar bl.a. att det offentliga rummet är en hotfull plats för många svenskar med afrikansk bakgrund. Uppdraget som tilldelades MKC av Arbetsmarknadsdepartementet och integrationsministern har resulterat i…
Den sociala sammanhållningen i Sverige är i riskzonen på grund av stigande ojämlikhet och en oro för en växande mångfald. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Majoritetssvenskar i Storstockholm” som skrivits av Tobias Hübinette och Charlotte Hyltén-Cavallius på uppdrag av Open Society Foundations inom projektet ”Hemma i Europa”. Rapporten bygger på fokusgruppsamtal med majoritetssvenskar i södra Botkyrka, på intervjuer…