
Kan rasism mätas?
Kan vi mäta ojämlikhet kopplad till etnicitet, hudfärg och religion, utan att kategorisera och dela upp människor utifrån just etnicitet, hudfärg eller religion? Det menar vår forskningsledare Edda Manga och hennes team att de har svaret på.
Forskningsprojektet Metodologiska Laborationer med ett team av forskare från Uppsala universitets Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Cemfor samt våra forskare på Mångkulturellt centrum, MKC har under 3 års tid vridit och vänt på de ständigt återkommande hindren som dyker upp för organisationer som vill kunna mäta ojämlikhet för att kunna skapa datadriven inkludering. Forskargruppen har nu utvecklat en modell som kombinerar kvalitativa och kvantitativa verktyg för att på ett vetenskapligt och etiskt försvarbart sätt kunna mäta ojämlikhet kopplad till etnicitet eller det som också kallas ”ras” som social konstruktion.
Läs mer om bakgrunden och hur Balingsholmsmodellen är tänkt att fungera, i Edda Mangas artikel ”Kan rasism mätas?” i tidsskriften Kurage
Under 2021 är genomförandet av ett pilotprojekt av Balingsholmsmodellen planerat och vi för just nu samtal med en rad aktörer intresserade av att vara en del av starten. Modellen passar på kommunnivå eller på nationell nivå och kräver minst 300 000 invånare för att bli statistiskt relevant. Vi kommer att uppdatera löpande i våra kanaler inför nästa steg i sjösättandet av piloten.
Edda Manga nås på edda.manga@mkcentrum.se