FOTO: Varavin88, Shutterstock
Kunskapsöversikt om erfarenheter av rasism
Mångkulturellt centrum har på uppdrag av Forum för levande historia genomfört en kartläggning av den kunskap som finns i Sverige idag, om människors erfarenheter av rasism i kontakter med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter. Kunskapsöversikten ger en samlad bild av vetenskapliga artiklar, böcker, bokkapitel och rapporter som publicerats mellan januari 2016 och maj 2021.
Forum för levande historia fick uppdraget från regeringen i november 2020. Kartläggningen är en del av det arbete som utförs inom ramen för regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott.
Kunskapsöversikten visar att det finns erfarenheter av rasism i människors kontakter med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter, men också att bilden är ofullständig. Det saknas kunskap om hur rasism drabbar olika grupper, och hur detta förändrats över tid, eftersom det saknas empiriska undersökningar och även jämförande studier.
Rapportförfattare:
Markus Lundström är forskare hos oss på Mångkulturellt centrum – MKC och knuten till Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Markus disputerade i ekonomisk historia 2017 och har bland annat studerat fascistisk idéproduktion samt rasism inom skolan.
Fanny Wendt Höjer är forskningsassistent hos oss på Mångkulturellt centrum och doktorand vid Goldsmiths, University of London.
Ladda ner kunskapsöversikten (PDF): Erfarenheter av rasism i kontakt med myndigheter och andra offentliga verksamheter – en kunskapsöversikt
- Lundström, M. & Wendt Höjer, F. (2021). Erfarenheter av rasism i kontakt med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter: En kunskapsöversikt. Stockholm: Forum för levande historia. https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/rasism/undersokningar-och-rapporter/kunskapsoversikt-om-erfarenheter-av-rasism
Läs mer på Forum för levande historia