Den 15 september är Internationella dagen för demokrati, en FN-dag. Dagen utlystes av generalförsamlingen 2007 till minne av att den allmänna förklaringen om demokrati antogs av den Interparlamentariska unionen år 1997.
Edda Manga och Fanny Wendt Höjer jobbar just nu med en bok om demokrati, migration och global jämlikhet. Mångkulturellt centrum ger ut boken i början av 2021.
Vilka är ni och varför skriver ni en sådan bok?
Vi arbetar båda på forskningsavdelningen på Mångkulturellt centrum. Edda är idéhistoriker och Fanny är kulturvetare. Boken kan ses som en summering och vidareutveckling av idéer och diskussioner som ägt rum i samband med demokratiutställningen “En för alla, alla för vem” som varit på MKC i tre år och som kommer att stängas i slutet av 2020. I grunden handlar det om att på olika sätt belysa och öppna upp för reflektion kring de demokratiska paradoxer som framkommer i förhållandet mellan demokrati, migration och strävan efter global jämlikhet. Vi ställer grundläggande frågor om vad demokrati är, var den äger rum och vem som är delaktig i den utifrån gränskorsarens perspektiv.
Demokratin har alltid tänkts utifrån bofasthetens perspektiv. Vi försöker tänka den utifrån rörlighetens.
Vilka riktar sig boken till?
Vi anstränger oss för att skriva enkelt och berättande får att kunna nå ut till allmänheten. Boken diskuterar dock demokratiteori och politisk filosofi (dess empiri består av teoretiska texter) vilket innebär att det inte går att undvika filosofiska och samhällsvetenskapliga termer. Vi hoppas att aktivister, politiker, journalister, universitetsstudenter, gymnasielärare och den politiskt intresserade allmänheten ska kunna ta del av den (även om det ibland kan krävas lite googlande). Dess annorlunda perspektiv gör den även relevant för forskare som utifrån olika discipliner och tanketraditioner arbetar inom de fält boken berör.
Hur hoppas ni att den ska användas?
Vi hoppas att den ska väcka nya tankar och bidra till att fördjupa förståelsen av vad vi ser som demokratins utmaningar i vår samtid: att området för demokratiskt inflytande krympt i förhållande till transnationella ekonomiska krafter, att etnonationalism och monokulturalism normaliserats i politiken, att den globala ojämlikheten är närvarande inom nationalstaternas gränser och sätter den demokratiska jämlikhetsprincipen på prov.
Vad har varit svårast i ert arbete?
Vi har arbetat tillsammans och det har övervägande varit lekfullt och roligt, även om det också krävt intensivt arbete.
Foto: Peter Holmqvist