Samarbeten

MKC välkomnar samarbeten med aktörer inom statlig förvaltning, kommun, landsting och civilsamhället. Vi samarbetar även med en rad privata aktörer nationellt och internationellt. Som organisation, forskare eller partners kan du samarbeta med oss inom en rad olika områden.

Mångkulturellt centrum (MKC) är ett forum för möten, samtal och utbyte vilket innebär också att vi bjuder in till och deltar i lokala, nationella och internationella samtal och utbyten.

Vill du och din verksamhet också samarbeta med oss? Kontakta oss på:
info@mkcentrum.se eller 08–120 259 01

ABF Botkyrka-Salem logga 2014
ABF Botkyrka-Salem

ABF (Botkyrka–Salem) är sedan flera år en samarbetspartner för olika slags programverksamhet vid centret, till exempel föreläsningar i samband med våra utställningar. Eller sedan hösten 2014, målarkvällar Våga måla! med Luz Miranda.

Botkyrka folkhögskola logga
Botkyrka folkhögskola

Botkyrka folkhögskola är en återkommande samarbetspartner som i flera stora utställningar utställningar bidragit till innehåll och gestaltning genom egna projektarbeten.

Botkyrka kommun logga 2014
Botkyrka kommun

Botkyrka kommun är ensam stiftare för MKC. Stiftelsen namn är Sveriges invandrarinstitut och museum. MKC har ett kunskapsuppdrag för Botkyrka kommun. Botkyrka kommun som plats är det primära fältet för verksamheten.
Detta uppdrag ger möjlighet att verka i olika kunskapsprojekt och uppdrag utanför kommunens gränser där frågeställningar har relevans för kommunen och där anslag från andra aktörer säkerställer finansieringen. MKC kunskapsuppdrag har både kommunorganisationen och medborgarna som målgrupp.

Fittjapulsen logga 2014
Fittjapulsen / Studiefrämjandet

Fritidsgården Fittjapulsen finns i Fittjaskolan och drivs av Studiefrämjandet Söderort. Fittjapulsen arrangerar sedan fem år tillbaka den årligen återkommande konserten Fittja is Peace. Femårsjubileet 2014 firades med en utställning på Fittja gård framtagen i samarbete med Mångkulturellt centrum: Fittja is Peace & MKC
Länk:
www.studieframjandet.se (Fittjapulsen) – Fittja is Peace Facebook sida

Logga för Teologiska institutionen vid Uppsala universitet
Teologiska fakulteten, Uppsala universitet

Sedan 2016 har MKC:s verksamhetschef Leif Magnusson ingått i teologiska fakulteten, Uppsala universitets nätverk för samverkan och bidragit vid olika nätverksträffar. Från hösten 2019 fördjupas samverkan.

Exempel kan vara att MKC deltar  i samverkansråd och kompetensutbyten mellan institutionerna av olika slag, inte minst i relation till Cemfor – Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, samt CRS – Centrum för forskning om religion och samhälle, båda vid teologiska institutionen.

En gemensam utvärdering sker i september 2021.

Xenterlogga 2014
Xenter, Tumba gymnasiums estetiska program


Sedan 2008 har MKC ett årligen återkommande samarbete med Xenter Botkyrka. Sistaårseleverna på estetiska programmet utgår från det tema som behandlas i MKC:s aktuella utställning, gör sina egna tolkningar och sin egen utställning. MKC ger förutom temat både en teoretisk introduktion och konstnärlig feedback.

”MKC:s utställning är alltid mer pedagogisk än konstnärlig och strävar efter att visualisera och mana till handling, eftertanke och samtal. Elevernas uppgift är att konstnärligt gestalta samma tematik eller problematik på våningen under. Utställningarna samtalar på så sätt med varandra och med besökarna. Samarbetet med Mångkulturellt centrum tillför en extra dimension till undervisningen och konstprocessen”, säger Rebecka Beran, ansvarig lärare på Xenter.

Nyheter kring samarbeten

3 frågor till Charlotte Hyltén-Cavallius inför premiärvisningen av Språkbevararen

3 frågor till Charlotte Hyltén-Cavallius, forskare på Isof.   Lördagen den 2 september är det premiär för öppna lördagar på MKC och vi inleder höstens lördagar med en filmpremiär, en programpunkt i samarbete med Institutet för språk och folkminnen (Isof). Programpunkten startar 14.00. Vi passade på att ställa några frågor till filmskaparen inför premiärvisningen. Hur…

Read more

Språkbevarararen – premiärvisning av film på premiären för lördagsöppet på MKC

Filmvisning och panelsamtal: Romani chib och romska berättartraditioner – levande kulturarv i Sverige   Lördagen den 2 september är det premiär för öppna lördagar på MKC och vi inleder höstens lördagar med en filmpremiär, en programpunkt i samarbete med Institutet för språk och folkminnen (Isof). Programpunkten startar 14.00 Idag är det en självklarhet att minoritetsspråken…

Read more

Valaktiviteter 2022

Rösta! Men kom först till MKC MKC erbjuder uppmuntran och information till dig som ska rösta. Den 11 september går Sverige till val. Vi ska rösta fram företrädare till riksdagen, regionen och kommunen. Vilken politik behövs i Fittja, i Botkyrka, i Stockholmsområdet, i landet – och för dig? Din röst behövs! Men innan du går…

Read more

Konferens: Minnespolitik, folkmord och rättvisa 20-21 Maj 2022

  Konferensen Minnespolitik, folkmord och rättvisa kommer att erbjuda en fördjupning i svåra frågor kopplade till folkmord och brott mot mänskligheten– frågor som många i det svenska samhället har erfarenheter av, inte minst i Botkyrka. Konferensen anordnas i anknytning till Mångkulturellt centrums nuvarande utställning.   Läs programmet och anmäl dig här!   Datum:  20 Maj kl.09.00-17.00 –…

Read more

Litteraturvandring i Fittja

Historievandring i Fittja 17 september, 14.00-15.30 Vandra i Fittja återkommer med olika teman under året och är ett samarbete mellan Fittja bibliotek, Mångkulturellt centrum och Botkyrka konsthall. Fittja bibliotek läser poesi och andra texter på utvalda platser i området.   Tillsammans tar vi oss runt på en lätt vandring i området. Datum: Fredag 17 september kl. 14 – 15.30…

Read more
Bild på badande barn från filmen Litet land

Litet land – exklusiv förhandsvisning

Litet land – Petit pays, exklusiv förhandsvisning 21 september 21 september 17.30-20.00 i Hörsalen på Mångkulturellt centrum. Förhandsvisning av filmen Litet land, baserad på boken med samma namn av Gaël Faye som har biopremiär 24 september.   Exklusiv förhandsvisning : 21 september 2021 klockan17.30 , på Mångkulturellt centrum i samband med att vi snart  öppnar utställningen…

Read more

Paulo Freire 100 år – De förtrycktas pedagogik

Panelsamtal om Paulo Freire och sökandet efter en annan värld. 17 september, 17.30-19.00 Boka datumet. 17 september i Hörsalen på Mångkulturellt centrum. Hur kan Paulo Freires tankar hjälpa oss att navigera både teoretiskt och praktiskt i en samtid som präglas av ökande social ojämlikhet och ohållbar exploatering av våra gemensamma resurser? Med anledning av Paulos…

Read more

Historievandring i Fittja

Historievandring i Fittja 18 juni, 14.00-15.30 Vandra i Fittja återkommer med olika teman under året och är ett samarbete mellan Fittja bibliotek, Mångkulturellt centrum och Botkyrka konsthall. Leif Magnusson från Mångkulturellt centrum visar och berättar om livet innan och planerande av Miljonprogrammet i Fittja. Vi vandrar i Fittja och stannar till vid ett antal tecken som kännetecknar platsen…

Read more

Att bevara minnen – ett samtal om det muntliga berättandet som kulturarv, 10 juni 18.00 (digitalt)

Att bevara minnen – Ett samtal om det muntliga berättandet som kulturarv Hur kan man på bästa sätt agera för att på ett etiskt sätt lyfta fram berättelser om det ohyggliga, med respekt för både de som deltar med sina berättelser och de personer som får ta del av dem?   Digitalt samtal med Malin…

Read more

Järvaveckan på MKC

Järvaveckan live från MKC 5 juni Mångkulturellt centrum fick besök av Järvaveckan lördag 5 juni för en livesändning. På plats fanns MKCs konstpedagog och artivist Saadia Hussain och även Sam Lali som ställer ut en dokumentärfilm i pågående utställning Rörelse i MKCs stora utställningshall. Mikael Morberg, verksamhetsutvecklare på MKC, berättade om centret som mötesplats och…

Read more
MR-dagarnas banner

MKC på MR-dagarna

MKC på MR-dagarna Mänskliga rättighetsdagarna pågår i år 19-21 april med livesändningar från Uppsala. Årets tema är ”Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor?” Vi deltar i två programpunkter under årets MR-dagar. Temamingel: Segregation och ojämlikhet på tisdag och Seminarium: Coronas socioekonomiska effekter – en fråga om hur vi bor? på onsdag. Temamingel:…

Read more
Föreläsare Mikael Svensson

Hur klass gör skillnad – digital föreläsning med Mikael Svensson, 18 mars, 18.00

Hur klass gör skillnad: Klasspositionens betydelse för rasistiska och negativt särskiljande praktiker Digital föreläsning med Mikael Svensson, Lektor vid Södertörns högskola. Mikael disputerade 2019 vid Uppsala universitet med avhandlingen Hur klass gör skillnad: Klasspositionens betydelse för rasistiska och negativt särskiljande praktiker. Efterföljande samtal mellan Mikael Svensson och Tal Lewinsky, bibliotekarie på MKC.   Föreläsning och…

Read more

Mångkulturella almanackan delas ut på Åland

Bild: Helena Flöjt-Josefsson, specialsakkunnig och Annika Hambrudd, utbildnings-, kultur- och integrationsminister   För tredje året i rad skickas Mångkulturella almanackan ut till samtliga skolor och dagis* på Åland. Det är alltså tredje året i rad som vi samarbetar med Ålands landskapsregering kring utgivningen.   Landskapsregeringen skriver: ”Det görs för att året runt öka uppmärksamheten och…

Read more
Kunskapsbanken Bilders Makt

Kunskapsbanken Bilders Makt

I maj 2017 lanserade Mångkulturellt centrum www.bildersmakt.se, en nätbaserad, fritt tillgänglig kunskapsbank med bilder, filmer, artiklar och fördjupningsmaterial om rasistiska stereotypa bilder. Kunskapsbanken Bilders Makt är ett folkbildande verktyg för fördjupad visuell läskunnighet. Kunskapsbanken innehåller även förslag på pedagogiska övningar som Mångkulturellt centrum kommer att pröva och utveckla vidare inom vår utbildningsverksamhet. Texter och bildval tillkom i nära samarbete med en…

Read more
Demokrati - skylt

Aktivism och jämlikhet – nuförtiden och i framtiden, fredag 22 november på MKC

Aktivism och jämlikhet – nuförtiden och i framtiden En konferens om ökad ojämlikhet i samhället, städer, platser och kvarter. Fredagen den 22 november på Mångkulturellt centrum i Fittja Kl 09.00–22.00.  Som en del i arbetet med demokratiutställningen En för alla, alla för vem? står centret värd för en konferens om ökad ojämlikhet i samhället, städer,…

Read more

Fördjupat samarbete med teologiska fakulteten, Uppsala universitet

MKC i fördjupat samarbete   Mångkulturellt centrum (MKC) och teologiska fakulteten, Uppsala universitet konkretiserar befintlig samverkan. Sedan 2016 har MKC:s verksamhetschef Leif Magnusson ingått i teologiska fakultetens nätverk för samverkan och bidragit vid olika nätverksträffar. Exempel kan vara att MKC deltar  i samverkansråd och kompetensutbyten mellan institutionerna av olika slag, inte minst i relation till…

Read more
Prisceremoni för appen Reality Check

Appen Reality Check är vinnare av Årets initiativ 2018!

Vinnarna 2018: Reality Check. Från vänster: Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum, medverkande i appen Theo Tamim och appens projektledare från Teskedsorden Irupé Pozo Graviz. Foto: Henrik Waardahl Appen Reality Check är vinnare av Årets initiativ 2018! Efter över 300 nominerade initiativ utsågs den 5 december, under Frivilligdagen en vinnare av Årets initiativ 2018: Reality Check! Reality Check är…

Read more
Vernissage för projekt på Sophuset på MKC

Invigning: Nya svenska berättelser tar plats på Konsthuset

Ett kollektivt konstverk Nya svenska berättelser har skapats tillsammans med eleverna från Fittjaskolans förberedelseklass under hösten och vintern 2017 i MKC:s verkstad. Det pedagogiska och konstnärliga arbetet leddes av Saadia Hussain, konstpedagog på MKC och Hannah Grees bildlärare på Fittjaskolan. Nya svenska berättelser är ett samarbetsprojekt mellan Fittjaskolan och Mångkulturellt centrums verkstad. Nu är det dags…

Read more