Annick Sjögrens arbets- och resestipendium vänder sig till dig som sysslar med frågor med anknytning till kultur och kulturell mångfald. Stipendiet som är på 10 000 kr, kan sökas av både enskilda och organisationer. 

Vad brinner du för? Skriv till oss årligen senast 31 mars och berätta. Maila din ansökan till: tina.karneus@mkcentrum.se

Stipendiaten utses av Annick Sjögren i samråd med Mångkulturellt centrums verksamhetschef under april-maj.

Juan Ramirez får Annick Sjögrens arbets- och resestipendium 2019

Juan Ramirez får stipendium för att delta i andra fasen av ett forskningsprojekt och inspelning av en dokumentär om influenser och relationer mellan ursprungsbefolkningsmusik från Anderna i Sydamerika och samtida musik, speciellt heavy metall (hårdrock). Pedro Mege, direktör av The Center for Intercultural and Indigenous Research (CIIR – http://www.ciir.cl/ciir.cl/en/) i Chile, har bjudit in Juan Ramirez att delta i inspelningen av projektet, ”Metal Andino: Guitarras, bajo y batería en los Andes”

– Mitt bidrag består främst av min erfarenhet, filmutrustning och mitt deltagande som kameraman, säger Juan. Jag är bosatt i Sverige sedan 2002 och i Chile arbetade jag främst inom media som journalist och producent av reportage och dokumentärfilm för TVN, Chilenska Public Service. Jag har även arbetat på universitet med e-utbildning och metodutveckling för användandet av medier i utbildning samt som projektledare i REUNA (Red Universitaria Nacional – Universitetes Koncern av Internet – www.reuna.net). De senaste tio år har Juan arbetat som lärare i Ljud, Film och TV, Historia och Spanska på MediaGymnasiet i Nacka Strand 

Arbetet på fältet och inspelningen kommer att äga rum mellan 19 och 29 juli i närområden av staden Arica i Chile samt Arequipa i Peru. 

Projektansvarig i Chile är Christian Báez Allende, historiker och forskare som arbetar både på universitet och kulturdepartement i Chile. Hans arbete har berört bland annat relationen mellan ursprungsbefolkning med fotografi och musik. Han har skrivit bland annat om tvångsdeltagandet av inhemska människor från Sydamerika i utställningar som hölls i Europa i slutet av 1800-talet (https://goo.gl/UZ5kXs). Från detta arbete gjordes dokumentären ”Calafate, Zoológicos Humanos” år 2011 (http://www.chiledoc.cl/?p=442).

– Tanken med projektet är också att skapa ett slags utbyte och samarbete mellan min arbetsplats, MediaGymnasiet, som bidrar med utrustning och institutionerna som är inblandade i projektet i Chile. Dessutom är tanken att uppnå framtida samarbeten med andra institutioner här i Sverige, till exempel Mångkulturellt centrum.. Det finns kunskap och erfarenhet för att inleda en dialog mellan olika aktörer både i Chile och i Sverige,  kring frågor som rör kulturen av ursprungsbefolkningar i Sydamerika, musik, identitet och kulturell mångfald.

– Jag är mycket tacksam för detta stöd som möjliggör mitt deltagande i projektet. Tack så mycket!, säger Juan Ramirez

Etnologen Annick Sjögren är MKCs första forskningsledare. I hennes anda syftar stipendiet till att uppmuntra ett närmande mellan forskning och praktik.