Prisutdelningen äger rum på Botkyrka kommunfullmäktigesammanträde torsdag 28 maj kl 17.30.
Motiveringen lyder
”För det starka engagemanget för mänskliga rättigheter och demokrati i hennes undervisning i svenska, historia och religion.
Marie har redan tilldelats flera priser och stipendier för sitt arbete i och utanför skolan, och skapar utifrån dessa erfarenheter lektioner som lockar fram ett intresse hos eleverna att fördjupa sig i hur rasism, antisemitism och diskriminering görs i vår tid.
Man skulle kunna säga att hon bjuder in omvärlden i klassrummet och tar ut klassrummet i omvärlden”
Mer om Marie Sterling
Sedan Marie Sterling började på Skyttbrinks gymnasium 2018 har hon engagerat arbetat för att frågor kopplade till demokrati och alla människors lika värde får ta plats på skolan och i undervisningen.
Vid sidan om sitt ordinarie jobb som gymnasielärare är Marie Sterling dessutom sedan 2013 engagerad i Svenska kommittén mot antisemitism där hon i utifrån en regeringssatsning för att öka kunskap om rasism och antisemitism historiskt och idag guidar svenska ungdomar i Förintelsens fotspår med så kallade hågkomstresor till minnesplatser i Polen.
Marie Sterling tilldelades 2018 Hédi Frieds lärarpris. Utmärkelsen premierar lärare som gör en extra insats i syfte att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och anitsemitism med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia.
Marie är även engagerad i Teachers Across Borders Sweden och har tillbringat en månad 2018 i Myanmar som lärarcoach. Hon har även skapat kontakt med likasinnade lärare på en yrkesförberedande gymnasieskola i Parisförorten S:t Denis med syfte att etablera ett utbyte mellan skolan och Skyttbrink.
Med ytterligare planerade projekt på gång i en tid efter Corona och i samband med en ansökan till en utbildning som skolambassadör för EU 2020 lämnade biträdande rektor på Skyttbrink följande vitsord om Marie: ”Det starka engagemanget för mänskliga rättigheter, EU-frågor och demokrati genomsyrar hennes undervisning och väcker elevernas intresse för dessa frågor. Hon levandegör sin undervisning och tar egna initiativ till att fortbilda sig inom området. Man skulle kunna säga att hon bjuder in omvärlden i klassrummet och tar ut klassrummet i omvärlden.”
K P Arnoldsonpriset
K P Arnoldsonpriset mot främlingsfientlighet och rasism på 15 000 kr delas årligen ut av Mångkulturellt centrum på uppdrag av kommunfullmäktige i Botkyrka kommun.
K P Arnoldsonpriset delas ut till person, organisation eller grupp verksam i Botkyrka som bidrar till skapandet av ett samhälle där människor inte förtrycks eller utsätts för diskriminerande handlingar.
K P Arnoldson var stins i Tumba. Han var också journalist, författare, pacifist, riksdagsman och nobelpristagare. Han var med och bildade Svenska freds- och skiljedomsföreningen 1883. År 1908 tilldelades han Nobels fredspris.
För ytterligare frågor kring priset vänligen kontakta
Marie Sterling
mobil: 072-252 61 64
Leif Magnusson, verksamhetschef på Mångkulturellt centrum
leif.magnusson@mkcentrum.se
mobil: 070-886 14 26