Möte mellan generationer - 50 år efter militärkupperna i Chile och Uruguay
I höst är det 50 år efter militärkuppen i Chile. Ungefär 8000 av de som flydde från Chile fick asyl i Sverige, ännu fler svenskar idag är barn och barnbarn till de som flydde.
På lördag 7 oktober bjuder Mångkulturellt centrum i Fittja in till 5o år efter militärkupperna i Chile & Uruguay - vernissage och samtal. Pierre Schori, Ana Valdés, Camila Manuelsdotter Pino, Paula Urbano m.fl. medverkar.
Vilka minnen, berättelser och erfarenheter som förs vidare till generationerna som kommer efter är något som börjar diskuteras mer och mer. I grupputställningen Skuggor & Skenbilder tar unga konstnärer från den chilenska diasporan plats med sina ärvda minnen genom berättelser om mellanförskap, vardag, kropp och rädslor.
Macarena Dusant är invigningstalare på lördagens vernissage; utställningen står den 7/10-18/11.
Under några decennier har detta ansetts passé, en kamp som hörde till en förgången tid. Men i takt med att såren läkt och att det politiska klimatet förändrats gör sig historien påmind, säger Paula Urbano, utställningsintendent på Mångkulturellt centrum. Det blir aktuellt att påminna oss om att demokratin inte är given, det är något vi måste kämpa för och försvara.
I ett samtal om de 50 år som gått möter Pierre Shori (Olof Palmes högra hand) och Ana Valdés (journalist som kom som politisk flykting till Sverige i slutet av 70-talet) två unga konstnärer med ärvda berättelser om militärkuppen i Chile.
Ända sedan 70-talet är det som svensk nästan oundvikligt att ha chilenska vänner och bekanta, säger MKCs verksamhetschef Monica Pourshahidi. Så stark har den chilenska diasporan varit - och den svenska solidaritetsrörelsen. Men hur det egentligen är och var att bära med sig all sorg, saknad, besvikelse, ilska…det har kanske inte alltid varit så väl uttalat. Vi vet att trauman sätter spår i flera generationer. Därför är det särskilt intressant att låta unga svenskar med chilenska rötter ta plats - och få möta två äldre, närmast legendariska personer, som var med på 70-talet.
Jag upplever att det finns ett uppdämt behov av att prata om vad som hände efter kuppen och hur vi kan gå vidare, stärkta, fortsätter Paula Urbano. Ett sånt här samtal mellan generationer äger rum för att vi ska kunna lära av varandra, stötta varandra, dela perspektiv och erfarenheter som många av ren överlevnadsstrategi hållit tyst om. Min pappa brukar säga: Det har nu gått femtio år, vi överlevde, vi behöver inte längre spela hjältar, nu kan vi börja leva.
Vernissage äger rum 7 oktober 11-16 på Mångkulturellt centrum med invigningstal 14.00 och samtal 14.30.
Presskontakter:
Marit Nygård (Kommunikationschef, Mångkulturellt centrum)
marit.nygard@mkcentrum.se
070 - 483 67 96
Monica Fundin Pourshahidi (Verksamhetschef Mångkulturellt centrum)
monica.pourshahidi@mkcentrum.se
08 - 120 259 15