Filmvisning och panelsamtal: Romani chib och romska berättartraditioner – levande kulturarv i Sverige
Lördagen den 2 september är det premiär för öppna lördagar på MKC och vi inleder höstens lördagar med en filmpremiär, en programpunkt i samarbete med Institutet för språk och folkminnen (Isof). Programpunkten startar 14.00
Idag är det en självklarhet att minoritetsspråken ska stöttas och bevaras. I Sverige finns sedan år 2000 fem erkända minoriteter och minoritetsspråk och regeringen har nyligen anslagit medel till fyra nya språkcentra för minoritetsspråken. Men bevarandet av språk och kultur har varit en angelägenhet under hela 1900-talet och initiativ har inte sällan kommit från utövarna själva. Hur ser situationen ut idag och hur kan civilsamhället involveras i bevarande och vidareförande? Vilken roll kan skolor och bibliotek ha? Detta och mer lyfts under samtalet i samband med premiärvisningen av filmen Språkbevararen.
Språkbevararen
Språkbevararen handlar om språkaktivisten, Johan Dimitri Taikon. Redan under 1930-talet kämpade han för romska barns rätt att gå i skola. Själv var han analfabet, men behärskade till fulländning den muntliga ordakonsten och kunde ur minnet berätta hundratals folksagor. Filmen förmedlar berättelsen om Johan Dimitri Taikons centrala roll i arbetet med att skapa en romsk-svensk ordbok, en beskrivning av språket romani chib som det talades på 1940-talet och dokumentationen av romsk muntlig tradition.
Filmskapare: Charlotte Hyltén-Cavallius
I panelen:
Moderator:
Fler öppna lördagar
Programpunkten är en del av premiären för lördagsöppet på MKC. Första lördagen varje månad fyller vi MKC med utställningsvisningar, mat, dryck & fika i Tavernan, barnaktiviteter i Verkstan, öppet bibliotek, samtal föreläsningar & film. Lördagen den 7 oktober är temat 50 år sedan kuppen i Chile.
Alla höstens öppna lördagar är:
2 september
7 oktober
4 november
2 december
2 september
7 oktober
4 november
2 december