Förändring kräver förståelse – boka en utbildning med oss!

För oss handlar utbildning om att skapa processer där lärandet blir kritiskt, reflexivt och lustfyllt. Vi tar därför avstamp i Mångkulturellt centrums tidigare och pågående forskning samt normkritiska perspektiv, när vi genom kreativa och interaktiva workshopmetoder, tillsammans ökar vår förståelse och vidgar våra perspektiv. Genom teoretisk input och gemensam reflektion är vårt mål att skapa nyanserade diskussioner, vända och vrida på begreppen och bidra med användbara och beprövade metoder.

Utbildning i inspirerande lokaler

Vi tar emot både stora och små grupper i våra inspirerande lokaler på Fittja gård. Mångkulturellt centrum erbjuder en kreativ miljö för hela arbetslaget i gott sällskap av vår egen vegetariska Tavernan, specialbiblioteket och utställningshallen med aktuella visningar kopplade till våra teman. Vi kan också genomföra våra utbildningspaket hos er eller i andra valda konferenslokaler. Boka oss!

Vi fortsätter att genomföra utbildningsinsatser i alla våra teman i digital form. Kontakta oss för mer information om olika online-alternativ för föreläsningar och interaktiva utbildningar.

Läs mer om MKC i vår broschyr (ladda ned)

Läs mer om våra utbildningsteman här.

För prisuppgift och bokning

Kontakta: utbildning@mkcentrum.se

”Professionellt, generöst och inbjudande. Beskrev på ett lättbegripligt sätt norm och fick oss att reflektera utan att döma. Jag kände mig trygg och öppen” / Krehab, Landstinget i Dalarna / Workshop, normkritik i praktiken”

”Fantastisk föreläsare. Mycket tänkvärd och genomarbetad. Grundad så alla kan känna igen sig” / RFSL:s Förtroenderåd / Föreläsning, vardagsrasism och vithetsnormen”

Logga Reality Check
Reality Check – Sveriges första app mot rasism!

Reality Check är Sveriges första app mot rasism, och är utvecklad för åldrarna 13-19 år. Appen består av ett upplevelsebaserat spel och är utvecklat för att utmana fördomar och normer.

Reality Check går ut på att du som användare får följa en karaktär under fem dagar och få vara med om dennes upplevelser av rasism, fördomar och diskriminering. Under spelets gång får spelaren ta del av pop-up fönster med fakta om allt från Sveriges rasistiska historia till tips om vad en kan göra för att motverka rasism och annat intressant som kan hjälpa oss att förstå rasismens mekanismer. Vi vill att när användaren har spelat klart ska känna att hen har ett första hjälpen-kit redo för att kunna se och förstå vardagsrasism samt kunna ingripa när det behövs.

Innehållet i spelet knyter an till skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag genom att hjälpa elever att träna abstrakt och kritiskt tänkande, samt att koppla det till praktisk handling. En kostnadsfri lärarhandledning medföljer appen.

Lär dig mer
Ladda ner i App Store & Google Play.

Våra utbildningsteman

But you don't look Swedish? - utbildningstema på MKC

Vardagsrasism och vithetsnormen

Vad menas med vardagsrasism och hur kommer den till uttryck? Vad är svenskhet och vem får kalla sig svensk? Vad innebär den segregation som gör att människor med olika etnisk och ekonomisk bakgrund möts allt mindre? Vi belyser vithetsnormen och de samhällsstrukturer, makthierarkier och den historia som möjliggör och reproducerar denna norm. Med utgångspunkt i…

Read more
Illustration detalj Reality Check

Rasism(er) – Reality Check

På vilka sätt skiljer sig olika former av rasism från varandra? Och vad har de olika uttrycken gemensamt? Hur lägger vi märke till olika rasismer i vår vardag? Denna utbildning erbjuder en djupare förståelse för olika typer av rasism och deras säregenheter. Under utbildningen rör vi oss mellan samtida rasistiska strukturer och undersöker dess historiska…

Read more
Normkritik i praktiken - utbildningstema på MKC

Normkritik i praktiken

Vad är normkritik och vad innebär ett normutmanande arbetssätt? Hur hänger normer ihop med privilegier, diskrimineringsstrukturer och ojämlika förhållanden i samhället och på arbetsplatsen? Vad signalerar du genom ditt språk och din kommunikation? Vilka normer råder i vår verksamhet? Och hur kan vi synliggöra och förändra normer på organisationsnivå, verksamhetsnivå och individnivå? Normkritik i praktiken öppnar…

Read more
Språk och inkludering

Språk och inkludering

Vilka ord bör vi använda och undvika för att inte säga ”fel”? Hur hänger språk och verklighet ihop och hur kan vi utmana diskriminerande normer genom språkbruk? Hur kan vi förstå det motstånd som uppstår när gamla ord ifrågasätts och nya begrepp introduceras? Hur kan vi skapa en trygg arbetsmiljö där frågor kring språk och…

Read more
Foto av små kaktusar

Intersektionalitet

Vad betyder ordet intersektionalitet? Hur kan intersektionella perspektiv vara användbara för att främja inkludering på din arbetsplats? På vilka sätt kan din verksamhet förbättras genom ett övergripande intersektionellt tankesätt? Med utgångspunkt i forskning och samhällsanalys tar sig Mångkulturellt centrum an det intersektionella perspektivet och förklarar det såväl utifrån begreppets ursprung som genom olika samtida exempel.…

Read more
Mångfald - utbildningstema på MKC

Mångfald och inkludering

Vad innebär mångfald och hur förhåller sig mångfald till en inkluderande verksamhet? Vilken kunskap och vilka begrepp är användbara och relevanta för att bereda plats för mångfald i den egna organisationen? I detta utbildningstema pratar vi om mångfald och inkludering utifrån ett normkritiskt förhållningssätt. Vi fördjupar oss i begrepp och aktuella diskussioner kring rasism(er) och etnicitet…

Read more
Kunskapsbanken Bilders Makt

Bilders makt

Hur påverkar bilder och visuell representation sättet vi förstår världen och varandra? På vilka sätt reproducerar visuella uttryck olika former av rasism? Med vilka argument försvaras rasistiska bilder? Hur kan vi lära oss att känna igen och motverka rasistiska stereotyper i visuella framställningar? Med grund i forskning och praktik erbjuder Mångkulturellt centrum ett webbaserat verktyg…

Read more
Genusbild

Genus

Vilka frågor är aktuella att diskutera när det gäller genus och jämställdhet i dagens Sverige?  Hur samspelar genus med etnicitet och rasism i vårt samhälle? Hur kan vi utmana normer kopplat till kön och diskriminering i vår vardag på våra arbetsplatser? I detta utbildningstema går vi igenom utvald genusteori och begrepp på ett lättillgängligt och…

Read more
Begripliga begrepp - utbildniningstema på MKC

Begripliga begrepp

Vad är mångfald och kultur? Vem blir rasifierad? Vad innebär intersektionalitet och normkritik? Få en översikt över många begrepp eller gå på djupet med färre med hjälp av vår begreppsorientering. Vilka begrepp behöver ni begripa? Utifrån MKCs forskning och praktik undersöker vi tillsammans begrepp som är relevanta för er. Kultur, etnicitet, vardagsrasism, diskrimineringsstruktur, språkaktivism, performativitet,…

Read more
Vad tycker du? Utbildningstema på MKC

Interkulturella processer

Vad är interkulturalitet och vad är mångkultur? Finns det skillnader och förskjutningar och vad innebär begreppen i praktiken? I arbetet med interkulturella processer är viktiga utgångspunkter en vidgad syn på kultur, ett tydligt ställningstagande mot diskriminering samt en strävan mot att alla människor i samhället är medskapande aktiva samhällsmedborgare. Mångkulturellt centrums utbildningar i Interkulturella processer…

Read more
Vilket Sverige vill du leva i

Den hållbara staden

Vad är stadsutveckling och hur utvecklar vi staden tillsammans? Hur kan vi arbeta med social hållbarhet genom lokal områdesutveckling och samtidigt motverka stadens segregation? Vilka erfarenheter finns av att främja ökad delaktighet och medskapande genom exempelvis medborgardialog, områdesarbete, trygghetsarbete och medborgarbudget? Med utgångspunkt i lokala, nationella och internationella erfarenheter från Mångkulturellt centrums forskning och praktik fördjupar…

Read more

Kunskap för inkludering – mot rasism och diskriminering