Länken den 17 augusti – 30 september

I teckningar reflekterar karaktären Bakro över aktuella händelser som i olika utsträckning påverkar romernas tillvaro och liv och han är aldrig sen att ge svar på tal. Han åskådliggör vad diskriminering och utanförskap betyder på ett skämtsamt men också krasst vis; i hans värld resulterar de vanligaste fördomarna i att de blir parodier på sig själva.

I samarbete med föreningen É Romani Glinda har Mångkulturellt centrum glädjen att presentera utställningen Bakro har rom i blodet.

Bakom Bakro står konstnären och illustratören Ulf Lundqvist och författaren och journalisten Bengt O Björklund som i drygt tio års tid har medverkat med illustrationer i tidskriften É Romani Glinda. Utställningen visar ett urval bilder som belyser och driver med fördomar både ur majoritetsbefolkningens och romernas perspektiv.

Bakro ”… noterar att kränkande register över romer i Stockholm gjorts till  – ett kulturarv. Den öde campingplatsen har blivit fullbelagd när han kommer dit. Vännen som försöker läsa om romernas rättigheter kan bara se tomma sidor. Han tänker att det nu måste vara valtider eftersom en del politiker visar intresse.
När någon säger att rasisterna tycks ha blivit fler, påpekar han att de alltid funnits men att de nu fått ett parti att rösta på. På en snörik gata ser han skylten RASRISK och undrar om till och med vintern gör reklam för Sverigedemokraterna.
Han driver också hejdlöst med sina egna – den vida definitionen av ”familj” som förvandlar sjukhusbesöken till stormöten och den stolta individualismen som krönt många ”kungar”. Där finns i allt detta en vemodig ton.” / Citat ur Thomas Hammarbergs förord till boken Bakro (ÉRG förlag, 2015).

Utställningen Bakro har tidigare visats i bland annat Örebro, Västerås, Malmö, Huddinge, Malung under samtliga romska kulturdagar och på samtliga internationella romadagen 8 april där É Romani Glinda har varit arrangörer. Den har även hängt under samtliga 5 folkfestivaler i Kungsträdgården.

Fred Taikon foto
Samtal om romsk litteratur

Fredag 14 september kl 18.00 i Biblioteket.
Möt Fred Taikon som föreläser om romsk litteratur och det romska språket- Romani ðib.
Under kvällen får du veta mer om den romska litteratur som på kort tid vuxit fram.
Du kommer också kunna bläddra i ett urval romska böcker. Fred Taikon är aktuell med sin nyskrivna barnbok Barnen på Tanto där han berättar om sin egen uppväxt.
Med stöd från ABF Botkyrka-Salem

Samtal om humor och rasism

Fredag 21 september kl 18.00 i Hörsalen.
Medverkande: Fred Taikon, Ulf Lundqvist och Bengt O Björklund.

Gratis. Välkomna!

Logga för Bakro
Detalj utställningen Bakro 2018

Illustration: Ulf Lundqvist och Bengt O Björklund

Saxat ur ett mail från Fred Taikon

– Samarbetet med Ulf började med att Bengt vår journalist samarbetade med Ulf tidigare då Ulf gjorde satiriska teckningar för en läkartidning. Bengt stod för bildtexterna. Efter några år hos É Romani Glinda, kom Bengt med förslaget att kontakta Ulf igen och att vi gör olika satirer om romer. Ulf tyckte det skulle bli roligt och på den vägen är vi idag många år senare.

Vi gjorde en utställning och den har blivit populär, och vi gjorde en bok med 10 års teckningar, det blev 60 st. Den boken kommer att finns till försäljning under utställningen.

Frågan från oss var: hur långt kan man gå i sina satiriska teckningar utan att kränka en person, kultur, och framför allt en grupp människor. I utställningen  blandar vi allvar och humor, tar tempen på det politiska klimatet och driver på ett skojigt sätt med den romska kulturen. Det är Bengt som är idémakaren till bildtexterna som han ringer in dem till Ulf som har fria händer att teckna bilden.

Det handlar om demokrati, vi använder en del bilder när vi är ute och föreläser i skolor.

Juni 2018