Trans day of visibility 2020

Mångkulturellt centrum har tillsammans med RFSL Stockholm producerat en utställning med fotografier från Transkalendern 2020. Transkalendern är en årlig väggkalender gjord av och för transpersoner. RFSL Stockholm har varje år sedan 2014 producerat och släppt kalendern i syfte att synliggöra och hylla transpersoner. Detta genom att med varje kalenderblad visa transpersoner ur olika vinklar – som tar plats med våra kroppar, identiteter, uttryck, existenser och community.

Utställningen är en hyllning till den mångfald av personer och berättelser som finns inom Trans communityt. Här kan du se en del av fotografierna från utställningen som släpptes digitalt i samband med Trans Day of Visibility (TDOV). Klicka på bilderna för att lära känna modellerna och få en inblick i deras tankar kring TDOV. Den fysiska utställningen med fler fotografier visas på MKC inom en snar framtid. Håll utkik på våra sociala medier för mer information.

Fotograf för Transkalendern 2020 är Lo River Lööf.
Den grafiska formgivningen är av Iso Sling Lindh.

Transkalendern 2020

Kalendern är gratis, men donationer uppmuntras och går direkt till produktionen av nästa års kalender. Swisha en valfri gåva till 123 354 83 44. Märk din gåva TRANSKALENDERN.

Till Transkalendern på RFSLs hemsida.

Dessa frågor ställdes till modellerna, svaren går att läsa bredvid varje fotografi samt längst ner på sidan.

1. Berätta lite om dig själv.
2. Var är bilden tagen? Varför då?
3. Vad ville du att bilden skulle förmedla?
4. Vad betyder Trans Day of Visibility (TDOV) för dig?
5. Vad vill du fira och synliggöra?

MODELLERNA

Berätta lite om dig själv
Jag är en nördig transblatte uppvuxen i Stockholm. Jag kom ut som trans runt 2013-2014 och är öppen både bland vänner, familj och kollegor.

Var är bilden tagen? Varför då?
Bilden är tagen i mitt sovrum. För mig är mitt sovrum den plats då jag känner mig säkrast och där jag kan vara mig själv som mest. När jag då får möjligheten att stå framför kameran (vilket jag inte brukar vara bekväm med) blir lite mindre läskigt i min tryggaste miljö.

Vad ville du att bilden skulle förmedla?
Jag har alltid tyckt att konceptet Sexy fireman calendar är så himla roligt. Jag är ju inte brandsläckare och jag ser mig inte som en sexikon, men att få vara med i en bildkalender kändes som världens bästa tillfälle att få leka med det konceptet. Att få göra det med en söt hund runt axlarna kändes som en rolig nog kombo. Jag ville också få en chans att visa att jag inte skäms över mina ärr och är så lycklig att jag äntligen är bekväm nog att visa mig själv barbröstad.

Vad betyder Trans Days of Visibility för dig?
Dagen är för mig en påminnelse och ett tydligt stöd till alla våra transsyskon där ute, som känner sig ensamma eller som freaks. Vi växer upp utan att kunna spegla oss själva i alla människor som syns i nyheter och medier. Hela min barndom är fylld med karikatyrer och stereotyper av transpersoner. Vi målas upp som mördare, offer och skämt. Att ha en dag som firar vår existens och stolt visar upp oss är så himla viktigt för att påminna våra syskon om att de inte är ensamma, de är inte monster och de har en plats här i världen.

Vad vill du fira och synliggöra?
Våra fantastiska olikheter. Vi är så himla olika, med olika historier, erfarenheter, mål, drömmar och passioner. Dessa olikheter bör vi bevara och omfamna, för att förstå vilka behov och stöd våra syskon behöver för att må bra. Vi behöver inte vara lika för att kämpa för våra mänskliga rättigheter.

Berätta lite om dig själv
Mina rötter finns mellan Ecuador och Värmland, inom konst & hantverk och i Queerskejten.

Var är bilden tagen? Varför då?
Bilden är tagen hos mig – oförberedd.

Vad ville du att bilden skulle förmedla?
Glädje.

Vad betyder Trans Days of Visibility för dig?
Styrka, glädje, allvar, gemenskap, men även vardag.

Vad vill du fira och synliggöra?
Mina underbara vänner och andra fina personer omkring mig.

Berätta lite om dig
Hopplös romantiker + relationsanarkist, obekväm konststudent, nästan utbränd aktivist, tycker om ord och vill bli bättre på pleasure activism.

Var är bilden tagen? Varför då?
Det är mitt köksfönster, som inte alls är sådär effortless att sitta i som det kanske ser ut… tyvärr! Jag önskar mig ett riktigt kök och ett köksfönster som en verkligen kan hänga i… jag ville ha ganska lite kläder på mig för att visa tatueringar och det va rätt kallt så därför tror jag att jag föreslog att det kunde va hos mig men jag ville också ha naturligt ljus!

Vad ville du att bilden skulle förmedla?
Hmm tror inte jag tänkte så mycket på att förmedla… men jag ville ha en bild där jag kunde känna igen mig själv och tatueringarna blev symbol för något jag valt själv – annars den här kroppen, huden, rasifieringen som medkommer, bli könad/läst som tjej/kille är inget jag valt men alla tatueringar har jag valt!

Vad betyder Trans Days of Visibility för dig?
Att vi har så jävla långt kvar.
Och att vi är starka tillsammans, hur uttjatat det uttrycket än är…

Vad vill du fira och synliggöra?
Alla transpersoner som också utsätts för rasism (även inom transcommunityt, tro det eller ej!) jag ser så mycket upp till varenda en av er och oss – även om du inte är ute, även om du bara är ute ibland, du är valid och du är fucking otrolig

Berätta lite om dig själv
55 år gammal, i skilsmässa, fyra barn. Jag förstod väldigt sent i livet att jag inte ville vara man. Efter uppvaknandet har jag varit väldigt aktiv i olika transsammanhang i Stockholm, något som varit helt avgörande för min utveckling.

Var är bilden tagen? Varför då?
I mitt kök, bra ljus enligt fotografen.

Vad ville du att bilden skulle förmedla?
Lugn! Det är det det betydde för mig att komma ut. Visst, glädje och extas, men mest ett stilla lugn.

Vad betyder Trans Days of Visibility för dig?
Vikten av att vi är synliga, överallt!

Vad vill du fira och synliggöra?
Att en kan vara trans på så många olika sätt! För många handlar det om hormoner och operationer, och det är jätteviktigt att vi arbetar för att detta är tillgängligt, men det finns så mycket mer. Särskilt transfeminina yngre är väldigt utsatta för andras blickar och frågor och om en då inte ”går hela vägen” tror jag att många känner att de inte blir fullt respekterade.

Berätta lite om dig själv
Jag heter Dino, 34 år, adopterad från Brasilien och börjar närma mig mitt 10:e år på Testo. Bor och jobbar som PT i Göteborg.

Var är bilden tagen? Vad ville du att bilden skulle förmedla?
I Skarpnäck, Stockholm. Jag är nog bara så fruktansvärt glad över att jag orkade ta mig hit…bestämde mig efter 8 operationer #komplikationer att nu får det räcka, nu måste jag försöka vara nöjd med det jag har..Och det jag inte har.

Vad betyder Trans Days of Visibility för dig?
Har nog försökt svara på denna frågan 20 gånger, jag kommer inte på något smart svar här.

Vad vill du fira och synliggöra?
Bilden tog jag för att fira att jag tagit mig hela vägen hit, för att kunna påminna mitt framtida jag om att jag faktiskt vågade.

Berätta lite om dig själv
Jag är en ickebinär trebarnsmamma, lastbilsmekaniker och punkare. Daytime jobbar jag nuförtiden som pedagog på en antidiskrimineringsbyrå.

Var är bilden tagen? Varför då?
I min drömskog mellan Högdalen och ett industriområde.

Vad ville du att bilden skulle förmedla?
Blame it on my wild heart.

Vad betyder Trans Days of Visibility för dig?
Varje dag. Men vissa dagar är svårare än andra, därför är det skönt med en dag som väcker allierade cispersoner lite.

Vad vill du fira och synliggöra?
Jag vill synliggöra att jag är stolt mamma och trans. Det har inte alltid varit lätt. Det finns så mycket förväntningar. Jag vill fira att det är okej att inte ta alla fighter. Jag har svårt att acceptera det ibland. (Jag vill också synliggöra min svans såklart.)