Välkommen till Reality Check!

Hur är det att leva som en ung muslim, same, afrosvensk, rom, östasiat eller jude i Sverige idag? Vad möts en av för fördomar, rasism och diskriminering?

Utställningen Reality Check invigdes på MKC och visades 16 oktober – 8 november 2019 för att sedan resa till andra platser i Sverige. 

Utställningen tar avstamp i det interaktiva spelet Reality Check – Sveriges första app mot rasism. I spelet får du en inblick i hur vardagen kan se ut för en person som blir utsatt för fördomar, rasism och diskriminering.

Händelserna och upplevelserna i Reality Check är baserade på verkliga händelser. Ungdomar runt om i Sverige har själva fått berätta om sina egna upplevelser av utsatthet och rasism. Fokus ligger på att lyfta ungdomars verklighet, röster och vittnesmål.

I utställningen står ungdomars egna berättelser och vittnesmål av rasism i centrum, och du som besökare får verktyg och tillvägagångssätt på hur du kan använda ditt civilkurage.

Appen och utställningen är framtagen av Teskedsorden och Mångkulturellt centrum med stöd från Arvsfonden.

Du som är lärare, pedagog, tränare, förälder eller annan vuxen
69% av de ungdomar som spelat appen Reality Check tycker att det pratas för lite om rasism i skolan. Det är dags att ändra på det!

Vill du lära dina elever/ungdomar mer om rasism och stärka deras civilkurage? Ladda ner appen och spela tillsammans. Ladda ner via App Store Google Play.

Timbuktu är en av personerna som lånat ut sin röst och dyker upp som karaktär i appen och många andra personer som exempelvis Julia Dang och Sarah Ameziane finns att se i Filmklippen i utställningen och på Teskedsordens YouTube sida.

Lärarhandledning
Det finns en lärarhandledning till appen. Den hittar du här
Handledningen är utformad för lärare, pedagoger och vuxna som arbetar med barn.

Utställningen har tidigare visats på

Fredens hus, Uppsala, november – december 2019

Göteborgs stadsbibliotek, december – januari 2020

Sandvikens kulturhus, januari – februari 2020

Stockholm-Supercenter Soccer i Enebyängens Handelsplats, Danderyd 1 april – 2 augusti 2020

Ytterligare turnéstopp för 2020 var planerade i samarbete med Folkets hus och parker. På grund av pandemin visades den dock inte på alla följande platser
Region Stockholm

Hallstaviks Folkets Hus

Bagarmossens Folkets Hus


Gävleborg

Bomhus Folkets Hus


Västernorrland

Söråkers Folkets hus


Västra Götaland

Lidköpings Folkets Hus

 

 

 

Vill du boka utställningen vänligen kontakta: nadja.rahman@mkcentrum.se