Foto från tidigare utställning på MKC: Andrzej Markiewicz
Till hösten öppnar vi en utställning om folkmord och efterlyser nu personliga berättelser.
I september inviger vi utställningen Vi är ju grannar – om folkmord och brott mot mänskligheten. Utställningen ska lyfta personliga berättelser från bland annat Botkyrkabor och är en del av ett bredare kunskapsuppdrag från Botkyrka kommun som även innefattar programpunkter och en temakonferens våren 2022.
Migration och flykt på grund av folkmord och brott mot mänskligheten är både en lokal, nationell och internationell fråga. Många svenskar lever med dessa erfarenheter, och bär på ärvda trauman från generationer tillbaka. Hos många finns ett stort behov av att tillsammans minnas händelser som en själv erfarit eller bär arvet av, även om händelserna har skett utanför Sverige, säger Leif Magnusson, verksamhetschef på MKC, och fortsätter:
– Därför samlar vi nu in personliga berättelser om folkmord och brott mot mänskligheten, och hoppas att många av de som delar med sig också är intresserade av att låta delar av berättelserna ta plats i vår kommande utställning.
Utställningen tar avstamp i vår samtid och med den vill vi öka förståelsen för andras erfarenheter av folkmord och brott mot mänskligheten och även höja kunskapen om vilka mekanismer som kan leda till den här typen av brott. Genom att lyfta personliga berättelser och vittnesmål belyser vi hur brott mot mänskligheten får betydelse för nutida migration i stort och för migrationens påverkan på dagens lokalsamhällen.
Den som har en berättelse att dela med sig av, gör det genom att kontakta minnen@mkcentrum.se,
Läs mer om insamlingen här.
Många tidningar plockade upp denna nyhet under veckan, öppna artiklar finns att läsa bland annat på: