”Vi vill prata med polisen!”
MKC arrangerar områdesdialog om det dödliga våldet
Det är några veckor sedan nu, som tre män blev skjutna här i Fittja. Sedan dess många fler, över hela Stockholmsområdet och i andra svenska städer. I veckan i Husby, i Göteborg och sprängningar i Landskrona. Samtidigt skriver Riksrevisionen i sin granskning att polisens arbete med särskilda händelser mot grov brottslighet ”gör mer skada än nytta”. Det är lätt att bli nedstämd och uppgiven. Finns det inget man kan göra? För att stoppa, hindra, bromsa våldsspiralen och morden…
I februari höll vi på MKC ett möte för Fittjabor och bjöd in fältassistenter, Stödcentrum, områdessekreterare och kuratorer från ungdomsmottagningen i kommunen. Syftet var att ge utrymme för öppen dialog i området, om vad vi tillsammans kan göra för att alla ska kunna känna sig tryggare – och för att kunna förhindra en negativ våldsutveckling, nu och i framtiden. Kan vi på något sätt agera tillsammans – familjer, föreningar, kommun och andra i området? Det var frågan vi ställde.
Svaren vi fick då var ganska entydiga. ”Ta tillbaka området!” ”Syns mer ute, alla verksamheter!” ”Kommunen med socialtjänsten måste bygga upp förtroendet” och, inte minst, ”Var är polisen? Vi vill prata med polisen!” Efter det mötet har utvecklingen dessvärre eskalerat än mer. Helt oskyddade anhöriga, män, kvinnor och ungdomar, har fått sätta livet till i vad som tycks vara horribelt känslokalla hämnd- och hotaktioner.
Finns det verkligen inget vi kan göra?
Vi på MKC menar att vi i alla fall inte bara kan sitta stilla och se på. Vi kanske inte kan göra någon större skillnad här och nu, men vi kan i alla fall upplåta plats för att dela tankar, frågor, frustration, oro, rädsla, idéer och information med varandra. Därför gör vi det. Som flera i området alltså önskade har vi denna gång – fredag den 31/3 – bjudit in polisen. Nästa gång (i maj) välkomnar vi socialtjänsten. Dialog och plats för frågor är syftet.
Alla som bor i norra Botkyrka (området med postnummer 145 xx) är välkomna till MKC för mötet den 31/3, kl 18.00. Under samtalet ges tillfälle att ställa frågor till Botkyrkas lokalpolisområdeschef och till representanter för den lokala polisen. Vi bjuder på middag, där diskussionerna kan fortsätta. För att kunna göra rätt mängd mat, vill vi att du anmäler dig i förväg till maria.sundstrom@mkcentrum.se. Vill du bryta fastan med oss, så finns dadlar till alla.
För dig som inte bor i norra Botkyrka, men är nyfiken på vad samtalet leder till, hör av dig till oss, vi delar gärna med oss av sammanfattande anteckningar efter mötet.
Vi på MKC tror inte på snabba, enkla svar, men på dialog, stöd, öppenhet och gemenskap som positiva faktorer. Vi ser det som vår lilla uppgift i denna stora, gemensamma kamp att bidra till konstruktiva samtal. Välkommen att delta!
Monica Pourshahidi
Verksamhetschef Mångkulturellt centrum – MKC