Mångkulturellt centrums bibliotek

öppettider:

Tisdag 11-16
Torsdag 11-16
Fredagar 11-19*
*(lunchstängt 12-13)
*Fredag 6/10, Biblioteket stänger 18.00.

 

Återlämningar utanför bibliotekets öppettider görs i boklådan utanför biblioteket.

För frågor, för att ordna med utlån via receptionen utanför bibliotekets öppettider, utlån eller återlämningar utomhus, eller för möjlighet att förlänga ditt befintliga lån, mejla oss på biblioteket@mkcentrum.se.

 

För kontakt med vår bibliotekarie:
Mail: biblioteket@mkcentrum.se
Tel: 08-120 259 08

Mångkulturellt centrums bibliotek är ett specialbibliotek med inriktning på migration, etnicitet, integration, kulturmöten, främlingsfientlighet, rasism och kulturell mångfald. Alla är välkomna att använda biblioteket och låna böcker. Vårt bibliotek har drygt 20 000 titlar – böcker, rapporter, uppsatser. Här finns bland annat landets främsta samling litteratur, rapporter och pressklipp om migration till Sverige under 1900-talet.

Om du har några frågor kring vår samling eller om du vill ha hjälp med att hitta litteratur som har med vår inriktning att göra kan du höra av dig till biblioteket@mkcentrum.se för ett referenssamtal. Vi kan då boka en tid med dig här på biblioteket eller så kan du få hjälp via mail.


För dig som är under 18 år
Om du är under 18 år behöver vi få en underskrift från en förälder eller annan vårdnadshavare. Registrera dig först som låntagare, ta sedan med dig denna blankett, under 18 – förbindelselapp, ifylld och med målsmans underskrift när du kommer för första gången och vill låna böcker.

MKC på Fittja bibliotek

Nu finns en del av vårt bokbestånd till utlåning i Fittja bibliotek! Speciellt bra de dagar då MKCs bibliotek är stängt. Det är främst nyheter men även annan litteratur som rör sådant som kanske är extra aktuellt.

För att låna böcker från Fittja bibliotek behöver du ett lånekort som du enkelt kan skaffa i Fittja bibliotek eller i något av Botkyrkas övriga folkbibliotek.

Illustration av två samtalande personer av Mikael Nyström

Utställning och tips

VEM VAR K P ARNOLDSON?

Se vår digitala utställning som även visas i Biblioteket på MKC
och lär dig mer om Botkyrkabon som fick Nobels fredspris.

Klicka på länken här nedan för aktuella lästips från vår bibliotekarie Tal Lewinsky

Klicka här

Katalog / Mina sidor

Här kan du söka i bibliotekets katalog och reservera böcker. Du kan även gå in på din egen låntagarpost och se vilka lån du har samt förlänga dina lån.

Låneregler och fjärrlån

Lånetiden är normalt sett 3 veckor och kan förlängas så länge ingen annan reserverar boken. Reserverade böcker ska hämtas ut inom 2 veckor. Vi har inget bokinkast utomhus, men däremot ett i Länken, precis utanför biblioteket. Försvunna eller förstörda böcker betalas av låntagaren. Avgiften är 300 kr per bok + en expeditionsavgift på 25 kr.

Böcker som vi inte har i vårt bibliotek kan vi fjärrlåna från andra bibliotek i Sverige mot en avgift på 10 kronor per bok. Vi fjärrlånar bara till dig som är registrerad som låntagare hos oss. Fjärrlån ska hämtas inom 2 veckor från det att vi meddelat dig att fjärrlånet kommit. Lånetiden på fjärrlån varierar beroende på vilket bibliotek vi lånat från.

Skriv till biblioteket@mkcentrum.se om du har önskemål om ett fjärrlån.

Integrationsverkets rapporter

Biblioteket har samtliga rapporter från Integrationsverket som existerade mellan 1998 och 2007. De finns till utlån i biblioteket. De finns också att ladda ner som pdf-filer från vår hemsida.

Bokfika med Mattias Järvi!

Bokfika dagtid en fredag i månaden! MKCs bibliotekarie Mattias Järvi drar igång med bokfika en fredag varje månad dagtid. Han kommer att ha bakat något gott till premiären 8 september och utlovar tips på bra nyinkomna böcker.  8 september 13.30-14.30 MKCs bibliotekarie Mattias Järvi presenterar biblioteket och nyinkomna böcker. Fika och prata litteratur med Mattias…

Read more

Att bevara minnen – ett samtal om det muntliga berättandet som kulturarv, 10 juni 18.00 (digitalt)

Att bevara minnen – Ett samtal om det muntliga berättandet som kulturarv Hur kan man på bästa sätt agera för att på ett etiskt sätt lyfta fram berättelser om det ohyggliga, med respekt för både de som deltar med sina berättelser och de personer som får ta del av dem?   Digitalt samtal med Malin…

Read more
Föreläsare Mikael Svensson

Hur klass gör skillnad – digital föreläsning med Mikael Svensson, 18 mars, 18.00

Hur klass gör skillnad: Klasspositionens betydelse för rasistiska och negativt särskiljande praktiker Digital föreläsning med Mikael Svensson, Lektor vid Södertörns högskola. Mikael disputerade 2019 vid Uppsala universitet med avhandlingen Hur klass gör skillnad: Klasspositionens betydelse för rasistiska och negativt särskiljande praktiker. Efterföljande samtal mellan Mikael Svensson och Tal Lewinsky, bibliotekarie på MKC.   Föreläsning och…

Read more