Mångkulturellt centrum uppmärksammar den 24 oktober Internationella FN-dagen
Just i år är det precis 75 år sedan FN instiftade de internationellt universella rättigheter som är allas våra mänskliga rättigheter. För MKC är mänskliga rättigheter något på riktigt. Med vårt uppdragsfokus på migrationsfrågor ser vi hur människors rättigheter ofta brister i samband med migration och flykt. Hur även migranters barn – till och med i flera generationer – riskerar att få sina mänskliga rättigheter kringskurna, när t.ex. hud- och hårfärg eller religion avviker från majoritetssamhällets normer.
Med stor sorg ser vi just nu hur brott sker mot folkrätten och hur barn och civila drabbats på djupt orättfärdiga vis, i Israel och Palestina. Med stor oro och tunga hjärtan ser vi idag hur nästan inga av Gazabornas mänskliga rättigheter kan sägas uppfyllas. Vi ser hur det också på många andra platser i världen är svårt att ens kunna börja tala om mänskliga rättigheter: Iran, Ukraina, Yemen…
I Sverige lever alltför många också med otrygghet. Det meningslösa våldet som kopplas till grov kriminalitet har spridits långt ut i samhället. Nya sprängningar och mord med skjutvapen har blivit så vanliga att vi som tar del av nyheterna knappt längre minns platser, namn, skeenden.
Hösten är i år ovanligt mörk.
För 75 år sedan kunde människor från hela världen sluta sig samman och besluta gemensamt att alla människor ska vara födda fria och lika i värde och rättigheter. Att alla ska omfattas av rätten till frihet från hat, hot och våld, fria från diskriminering. Var och en ska ha rätt till liv och personlig säkerhet – till att i andra länder söka och få asyl från förföljelse. Vi har alla – enligt gemensamt fattade beslut – rätt till en egen åsikt och att yttra den. Till att ha en dräglig levnadsstandard, till arbete och vila, till utbildning och kultur.
Kan vi hitta ljus i det? Även idag? Det finns i alla fall något väldigt vackert i att man lyckades samla sig till att besluta att alla i hela världen ska ha samma friheter och rättigheter. Oavsett om du föddes i Khan Younis, Krakow, Washington, Nikkaluokta eller Botkyrka ska du ha samma rätt. Och även om du sedan förflyttar dig från den ena till den andra platsen ska de finnas kvar.
Det finns hopp i det gemensamma.
På MKC lyfter vi idag just det gemensamma. Det ljust hoppfulla i att kunna verka lokalt med de här grundläggande globala frågorna.
I Regnbågsparken i Fittja centrum inviger idag MKCs Saadia Hussain sitt nya konstverk, skapat gemensamt med familjer i Fittja. Tillsammans och med mycket kärlek har de gestaltat fittjabornas egna berättelser. Alla har rätt till att höja sin egen röst och till konst och konstnärligt uttryck.
MKC skapades bland annat för att främja mer kunskap och förståelse. Våra stiftelsestadgar påminner rentav om hur rättigheten till utbildning beskrivs, där fredligt samförstånd över nations-, religions- och andra gränser betonas. Just idag kan vi då passande nog få vara med när centrets grundare, Leif Magnusson, får Nordiska museets Hazeliusmedalj i guld. Leif får medaljen bland annat för sin förmåga att knyta det lokala till det globala, det svåra till det trygga – alltid med allas röst och rättigheter i åtanke.
Så hittar vi på MKC ljus just idag.
Hoppas att du vill vara med oss! Det är tillsammans och gemensamt vi tar oss framåt. Mot bättre tider – en tid när fler och fler får de rättigheter andra tar för givna. De rättigheter som är hela mänsklighetens.
Monica Fundin Pourshahidi
Verksamhetschef på Mångkulturellt centrum